1000 лв. глоба за непушач с торба тютюн

Пенсионер по болест, и непушач, купи за брат си тютюн от пазара в град Върбица и след сделката "на черно" се сдоби с 1000 лв. глоба. Наказателното постановление за 53-годишния Севдалин Събев е от Митница-Варна, защото купувачът не разполагал с никакъв документ за платен акциз.

За откритите в личния му багаж 470 гр. нарязан тютюн, готов за пушене, дължимата сума била 71,44 лв. Безработният нарушител опитал да обжалва санкцията пред Районния съд във Велики Преслав, но тази седмица магистрати са потвръдили и глобата, и отнемането в полза на държавата на тютюна. Не са приели доводите, че случаят е маловажен, а мъжът не пуши.

Севдалин е от село Тушовица и отишъл на известния върбишки пазар на 18 юли м.г. по поръчка на брат си, който работи на солниците в Бургас. За негов "късмет" тогава имало полицейска акция по линия на противодействие на икономическата престъпност и полицаи проверявали наред. Севдалин купил тютюна от мургав непознат мъж и минути след сделката униформен служител поискал да провери какво носи в черната торба. Каръкът извадил нарязаните листа, но за тях не могъл да представи никакъв документ.

Така се стигнало до образуване на бързо производство, което прокуратурата прекратила, но случаят бил предаден на митничарите за търсене на административна отговорност. В същия пазарен ден от колите на двама души, дошли да търгуват, са иззети общо 7 кг. тютюн без акцизен бандерол и те също ще отговарят по закон. Севдалин и жена му преживявали от пенсии по болест, разказват хора от село Тушовица. Той може да обжалва непосилната санкция и пред Административния съд в Шумен, и на финала да помоли брат си да му я плати.

Коментари

Задължително поле