Турският генерален консул в Пловдив стана съветник на президента Ердоган (обзор)

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ вече е назначен на нова длъжност в родината си и до няколко дни ще започне работа в кабинета на главния съветник по външно-политическите въпроси на президента Реджеп Таип Ердоган.

Това съобщиха за "Труд" от пресслужбата на турското генерално консулство в града под тепетата. Оттам категорично опровергаха информациите в някои медии, че 36-годишният генерален консул е "отзован заради несъвместими с дипломатическия му мандат дейности, вмешателство в работата на местни общински власти и на районни мюфтийства". Алпер Акташ заедно с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе сред дипломатите, които придружаваха бившия лидер на ДПС Лютви Местан на 28 декември 2015 г. в село Могилино на честванията на годишнина от възродителния процес.

Мандатът на Алпер Акташ като генерален консул на Република Турция в Пловдив започна да тече на 11 септември 2014 г., когато пристигна от Лондон, за да смени своя предшественик Шенер Джебеджи. 36-годишният дипломат, който владее английски, френски и италиански, е завър­шил "Международни отношения" в Близко­източния технически университет в Анка­ра. От 2005 до 2007 година е трети секретар в По­солството на Турция в Багдад, после е назначен за втори секретар в посолст­вото в Париж, през 2010 г. се издига до първи секретар в Ко­лежа по отбрана на НАТО в Италия, а преди мисията си в Лондон е ръководел Дирекцията за връзки с Ирак във МВнР в Анкара.

Кой ще е новият генерален консул на Турция в Пловдив, се очаква да стане ясно до края на януари или началото на февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини