Тед Кочев: Бащата на Рамбо

Новината, че прочутият канадски режисьор с български корени Тед Кочев ще гостува в столицата, за да представи своя ретроспектива по време на София филм фест (5-15 март) реставрира приятните спомени на публиката от богатото и еклектично творчество на 84-годишния ветеран.

Тед Кочев спечели световна слава като режисьора на бруталната военна екшън драма „Първа кръв“ през 1982-а, но неговата професионална траектория надхвърля дори огромното творческо и жанрово влияние на на първия филм за американския войник Джон Рамбо, изигран от Силвестър Сталоун. Кочев се ражда на 7 април през 1931-а в Торонто, Канада в семейството на български емигранти. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица. „До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи”, спомня си световноизвестния режисьор.

Кочев завършва английска литература в университета в Торонто и на 24 години влиза в телевизията като става най-младият режисьор в СВС - Canadian Broadcasting Corporation. Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания. Преди да премине в света на киното той изковава сериозна биография с продукции за малкия екранн.

В края на 60-те години на миналия век режисира Two gentelmen sharing, който получава покана да участва на фестивала във Венеция.

В началото на 70-те възходът му продължава с Wake in Fright, показан в конкурсната програма в Кан. През 1977-а Тед Кочеф доказва своя потенциал да произвежда индустриални количества филмов смях с международния хит „Забава с Дик и Джейн“ с Джейн Фонда и Джордж Сигъл. Големият глобален пробив идва в зората на новото десетилетие. През 1982-а в кината акостира суровият opus magnum “Първа кръв“. Младият Силвестър Стаолоун играе зелена барета ветеран от Виетнам, който се опитва да се справи с демоните от миналото, да помири разкъсващото го психологическо насилие и да се интегрира обратно в обществото. Това обаче няма да стане толкова лесно. Отхвърлен и остракиран от жителите на малко планинско градче в САЩ той става жертва на злия нрав на покварен местен шериф и изведнъж се озовава в автентичен конфронтационен контекст. Битката се пренася в собствената му страна. „Първа кръв“ е нещо много повече от стандартен екшън – освен качествени каскади и съспенс, тук има социален комевтар, психологически портрет, емоционално ангажиращи персонажи и пленителна драматургична структура. „Първа кръв“ доказва зрелия подход и майсторството на Тед Кочев и се превръща в огромен хит. Джон Рамбо бързо е катапултиран в поп-културната стратосфера на Западния свят и скоро се превръща в основа на цяла поредица. Думи като „рамбовиден“, „рамбовски“ официално влизат в някои английски речници като синоними на мъжество, физическа сила, импозантна заплашителност и корав характер.

Тед Кочев не преминава през пресата на холивудските студия и успява да избегне участта на повечето наемни екшън режисьори. Той винаги е имал добър вкус и усет за изтънчени европейски сюжети. В космополитната кулинарна комедия Who Is Killing the Great Chefs of Europe Тед Кочев събира Филип Ноаре, Жан-Пиер Касел, Жан Рошфор, Жаклин Бисе, Стефано Сата Флорес и своя любимец Джордж Сийгъл

Международният успех на изключително забавния филм „Уикендът на Бърни“ от 1989-а окончателно пласира Кочев в авангарда на най-престижните и уважавани канадски режисьори. Наскоро в едно интервю той сподели, че много би искал да направи филм за България, който да проследи историята на неговото семейство и други емигранти от началото на XX век.

Любимец на Европа

Кочев е канадски режисьор с български корени и солидна следа в най-престижните европейски филмови форуми. Най-значимият му триумф е през 1974-а когато е удостоен с бленуваната „Златна мечка“ в Берлин за работата си по „Чиракуването на Дуди Кравиц“. Филмът получава и номинация за „Оскар“ за сценарий. Два пъти е бил и номиниран за „Златна палма“ в Кан с Wake in Fright и „Джошуа преди и сега“.

Гостуването на „София филм фест“ ще бъде второто идване на Тед Кочев в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино