Великотърновският университет е пред фалит

Великотърновският университет "Св.Св.Кирил и Методий" е пред фалит. Това обяви публично в понеделник ректорът проф. Христо Бонджолов. Той изтъкна, че бюджетът на висшето училище е орязан с 1 130 000 лв, а за капиталови разходи за 3 г. бившото ръководство е изхарчило близо 2 млн. лв. Неразплатените наднормени часове по бакалавърски и в магистърски програми пък възлизат на около половин милион лева.

"Ако държавата не помогне с дофинансиране, през октомври университетът затваря врати", предупреди проф. Бонджолов, който се чудеше дали същия ден да подпише бюджетът за тази година, който според него е нереалистичен.

Ректорът сподели, че няколко пъти е искал съдействие от Министерствата на образованието и на финансите, наложило се да търси помощ и от премиера.

"С този бюджет от 17 млн.лв практически затваряме университета. Това ще бъде избегнато ако държавата освен субсидията от 9,5 млн.лв, ни върне и вложените 2 млн.лв в капиталови разходи, за да се разплатим с фирми, които са правили ремонти и си търсят парите за минали години", каза още проф. Бонджолов.

Според него до финансовия колапс се стигнало, защото държавата отпуска едва по 1 лв. на кв.м. за капиталови разходи или общо 86 000 лв годишно. "С тези средства не могат да се направят спешни ремонти. Само за довършването на Пети корпус са нужни около 6 млн.лв. Заради това университетът години наред е отделял от собствените си средства и то 5-10 пъти повече, отколкото е давала държавата, за да поддържа публичната-държавна собственост. Но заради занижениия напоследък прием на студенти, това вече е невъзможно", изтъкна проф. Христо Бонджолов.

Ректорът разкри, че откакто е поел поста от май до сега, едва успява да изплаща работните заплати и то с кредит. 2,7 млн.лв университетът добавя към държавната субсидия само за заплати годишно. Недостигът на средства е около 200 000 лв месечно.
"Надявахме се да ни позволят да се дофинансираме по програми, но се оказа, че почти всички пари отиват в софийските висши училища. За да излезем от кризата, съкратихме разходите и оптимизирахме работата", каза проф. Бонджолов.

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров уточни, че настоящият екип е поел миналата година университета с около 3 млн.лв на минус. "Години наред учебното заведение е харчило повече, отколкото може да си позволи. Задочното обучение е изключително неефективно, поддържани са и нерентабилни специалности с по двама-трима студенти", разкри проф. Стоян Буров.

Той обясни, че антикризисните мерки включват сливане на малките групи и закриване на неефективни специалности. Увеличена е държавната поръчка по магистърските програми, както и въвеждане на обучение по бакалавърски програми за чужденци изцяло на английски и руски език. "За да привлечем студенти от чужбина намаляме таксата, която досега беше 3100 евро", допълни проф.Буров.

В същото време университетът е обект на проверка от Стопанска полиция по разпореждане на прокуратурата заради драстичните харчове от бившото ръководство. Репортер на "Труд" потърси за коментар по проблемите ексректорът на ВТУ проф.Пламен Легкоступ, но на телефонът му се включва гласова поща на китайски език. Запознати твърдят, че е заминал за дълго по бизнесдела в Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование