Осъдиха бившия кмет на Куклен на 1 година условно с 3 години изпитателен срок

Дългогодишният бивш кмет на Община Куклен Димитър Сотиров бе осъден в понеделник от Пловския окръжен съд на едно година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Освен това Сотиров е лишен от правото да заема обществена длъжност за срок от 2 години.

Подсъдимият бе признат за виновен за това, че в периода от 3 април 2008 до 30 декември 2009 г. е нарушил служебните си задължения относно приемане на отчета на Община Куклен за 2007 и 2008 г. и на бюджета за 2998 и 2009 г., като се е разпоредил с 9820 лв. общински пари с цел набавянето на имотна облага на други лица. От това за Община Куклен са могли да настъпят немаловажни вредни последици от имуществен характер, а така също и такива, които да смутят нормалното й функциониране и доведат до компрометиране на авторитета й и до разколебаване доверието на гражданите, пише още в решението на Окръжния съд.

Димитър Сотиров обаче бе признат за невинен по всички останали повдигнати му обвинения, сред които бе и присвояване на 100 000 лв. общински пари, нарушаване на Закона за обществените поръчки и причиняване на щети на Община Куклен в размер на 1 012 557 лв. Окръжният съд в Пловдив обяви за невинен по абсолютно всички повдигнати му обвинения и заместник-кмета на Община Куклен Иван Апостолов, който бе разследван за съучастие с "подбудителя и помагач" Димитър Сотиров. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15- дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини