80 % от жертвите на трафика на хора в ЕС са за сексуална експлоатация

Жертвите на трафик на хора в Европа вероятно са около 140 000 души, като една трета от тях са от Балканите според доклад на ООН за 2010 г.

80 % от тях са за сексуална експлоатация, сочат пък данните до 2012 г. 95 % са жени, а когато говорим за трудова експлоатация, жертвите са предимно мъже, децата са 16 на сто в тази категория. Трафикът на хора носи повече печалба от трафика на оръжия и наркотици. Данните обяви в студиото на БНТ евродепутатът на Мария Габриел.

Все повече се използва интернет за причличане на младите хора като жертви на трафика на хора, каза евродепутатът и допълни: Затова е много важно да се работи със студенти и в училище, за да се разяснят опасностите и начините за разпознаване на трафикантите в мрежата. Особено да се внимава с "лъскавите" обяви за работа, зад които често се крие именно този вид престъпност.

По думите й, трябва да работим с трети страни за сътрудничество заради мигрантския поток, отбеляза още тя. Информационните кампании и доверието в институциите са едни от начините да се накара жертвата на трафика да проговори, смята Мария Габриел.
Евродепутатът инициира конференция "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието", която се проведе вчера в Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят