Лавров: "Южен поток" не устройваше ЕС

"Южен поток", както призна и Бойко Борисов, не устройваше евросъюза. "Ние не можем да чакаме промяна в настроението на Брюксел срещу" Южен поток ", и затова започнахме да търсим алтернатива, защото Европа се нуждае от руския газ и транзитът през Украйна не е надежден. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на ежегодната си пресконференция за външната политика, цитиран от РИА Новости.

По думите му Русия никога не е била инициатор на намаляване на търговско-икономическите отношения с България, заяви
Той даде за пример "Бургас-Александруполис", "Южен поток", и АЕЦ Белене. Той отбеляза, че отделни страни-членки на ЕС все по-често се оплакват, че ЕК взима решения, без да се съобразява с тях.

Европа води опасна линия на поведение спрямо Русия, особено заради укрепването на границите на НАТО, предупреди Лавров.

Русия няма интерес от отслабването или разцепването на ЕС, каза още руският външен министър, цитиран от ТАСС.
„Можем да видим колко е трудно да се формира единна линия на Европейския съюз, не само по отношение на интеграцията, но също така и по редица други въпроси“, заяви министърът. „Ние виждаме колко важна е ролята на Германия като водеща нация и локомотив на ЕС. Виждаме как Берлин се стреми максимално да вземе под внимание интересите на всички страни от ЕС. А да се направи това става все по-трудно. Москва няма интерес от отслабването на ЕС и от появяването на пукнатини, които да предизвикат разпадането му“, добави Лавров.

Коментари

Задължително поле