Приобщават роми в Русе с канцеларизми и посуда за 74 595 лв.

Ромите в Русе ще се приобщават с канцеларски и рекламни материали и кухненска посуда за 74 595 лв. Това предвижда обявената обществена поръчка на сайта на община Русе по проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на роми и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“.

Финансирането е по Българо-швейцарската програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи. Кандидатите могат да подават оферти до 4 февруари т.г., като комисията ще избере икономически най-изгодното предложение.
Част от парите са предвидени по съпътстващи проекти за изграждане на кризисен център в община Русе за жертви на домашно насилие, за ефективното функциониране на Областния информационен център и за "Независим живот в звено за услуги в домашна среда" по други оперативни европрограми.

За изработването на информационни материали се отделят 15 750 лв., като в помощ на областния информационен център са предвидени още 20 485 лв. Проектът ще се популяризира включително с 200 плаката, по 300 дипляни и химикали, по 100 тетрадки и флаш памети, сувенирни чанти, 1000 тениски и куненска посуда. Ще се отпечатат и 500 сборника с добри практики.

Последното национално преброяване през 2012 г. сочи, че в Русенска област живеят 8615 роми или 4% от жителите й. Те преобладават в общините Борово, Бяла, Ветово, Две могили и Сливо поле, където са 11-17% от населението. Циганите са повече в селата Горно Абланово/ 45%/ и Малко Враново /49%/. В 29 населени места на региона няма роми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони