Проф. Христо Пимпирев: В Антарктида ме спасиха по безпрецедентен начин

„В Антарктида за мен беше проведена безпрецедентна спасителна акция”, заяви на софийското летище проф. Христо Пимпирев, който днес се завърна от ледения континент, след като бе евакуиран заради тежка пневмония.

„Това, че се завърнах десетина дни по-рано с нищо няма да попречи експедицията да завърши успешно и дано да няма други инциденти. От пневмония може да се разболее и напълно здрав и млад човек”, каза още проф. Пимпирев, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че испанската лекарка, която първа му е оказала помощ, е от украински произход. За да стигне до българския лагер тя изкачила планинския склон с тежка чанта и електрокардиограф, после минала през ледник, за да му занесе антибиотик, който го няма в нито една болница в България и струва 800 евро.

„След това в Пунто Аренас, който е на Магелановия проток - един град на края на света, в болница с перфектна апаратура, ми направиха изследвания за половин час, дадоха ми безплатно лекарства и никой не е казал да дам един лев”, разказа професорът.

Коментари

Задължително поле