Класиците с втори тим на Евро 2016

Националният отбор по класическа борба ще се представи с втория си отбор на европейското първенство в Литва през март. Николай Гергов, световен и европейски шампион, а сега вицепрезидент на федерацията, призна - предолимпийските турнири са много по-важни.

„На европейското ще заложим на по-млади борци - обясни Гергов 3 дни преди турнира „Дан Колов - Никола Петров“. - Подготовката ни върни на отлично ниво. Виждам, че всички са амбицирани да се докажат. Армения идва с най-добрите си борци, имат трима световни шампиони.“

Големият проблем в българския състав са разболелият се от хепатит Иво Ангелов, спортист №1 на България за 2013 година. Освен това точно преди Нова година ветнеранът Явор Янакиев обяви, че се отказва. „Даниел Александров ще свали от категория 80 кг на 75, за да се конкурира с Илиян Георгиев за мястото на Янакиев“, продължи Гергов.

Огнян Макавеев, вицепрезидентът, отговарящ за свободния стил, също изказа увереност, че отборът ни е отлично подготвен за „Дан Колов - Никола Петров“. „Годината е доста сложна за нас, тъй като освен европейското и трите предолимпийски турнира има и европейско до 23 години в Русе“, рече още той.

При жените от гостите с най-силен тим идва Украйна. Рахмат Сукра, генералният секретар на федерацията по борба, обяви, че очаква поне по още 2 олимпийски визи на стил за Рио 2016. „Турнирът „Дан Колов - Никола Петров“ ще е квалификация за нашите борци за турнирите, където ще се дават визи за Бразилия - обясни световният първенец от Токио '90. - Конкуренцията в нашия спорт вече е адска. Много зависи и от жребия, и от други фактори, но на първо място от борците ни.“ Предолимпийските турнири ще бъдат в Сърбия, Монголия и Турция. На „Дан Колов - Никола Петров“ ще участват състезатели от 23 държави.

Раздяла

Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка Станка Златева ще се раздели с българските фенове в петък по време на откриването на турнира „Дан Колов - Никола Петров“. Федерацията ще изпрати дама №1 у нас в най-древния спорт с церемония, но по-късно тази година ще бъде организирано специално награждаване за Златната Станка.

Златева обяви края на кариерата си през миналата седмица, след като не успя да се пребори с контузия. Така тя се раздели с мечта си за олимпийско злато в Рио. Досега българската звезда имаше 2 сребърни медала - от Пекин 2008 и Лондон 2012.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт