Община Търговище планира инициативи с посолството на Китай

В Търговище ще бъде официално открита Стая "Конфуций" за обучение по китайски език и запознаване с историята и културата на страната, като част от затвърждаване на контактите на общината с Китай.

Това стана ясно след първата официална среща на новоизбрания кмет д-р Дарин Димитров с Негово превъзходителство посланика на Китайската народна република в България Уей Дзинхуа.

Посещението на градоначалника в посолството в София се проведе по покана на посланика и с посредничеството на Сдружение "Приятели на Китай" в Търговище.
По време на срещата китайският посланик сподели, че счита взаимодействието на посолството с българските общини за важна част от своята работа и увери гостите от Търговище в своята готовност да окаже всестранна подкрепа на всички инициативи в тази насока.

Като първа конкретна стъпка в тазгодишната програма на сътрудничеството, д-р Димитров покани китайския посланик да посети Търговище в началото на март за участие в официалното откриване на Стая „Конфуций”
Образователният кабинет ще бъде разположен в Първо основно училище "Христо Ботев". Той ще бъде оборудван със съвременна техника, която да подпомага обучителния процес.

Кметът на Търговище и Сдружение "Приятели на Китай" ще бъдат домакини и на специално тържество за отбелязване на Китайската нова година, в което ще участват гостите.

По време на разговорите с посланика е договорено българо-китайският форум, който се проведе за първи път през 2014г. в Търговище, да стане ежегоден.
Форматът и участниците в него ще бъдат определени при посещението в Търговище през март. Самият форум се очаква да бъде през декември, уточни кметът д-р Димитров.

Община Търговище заяви желание да се побратими с град в Китай за създаване на трайни партньорски отношения. За тази цел се изготвят презентации на района и се търси съдействието и на нашите представители в Китай.
"За търговищенци Китай означава приятелство", сподели в края на визитата д-р Димитров.

Той припомни топлите връзки на местното сдружение "Приятели на Китай", което развива ползотворна дейност вече 20 години в сферата на културния обмен.
Кметът подчерта и интереса на учениците и гражданите от Търговище, които изучават китайски език. Градският смесен хор пък включва в репертоара си песни на китайски език, изреди градоначалникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини