Щъркел се настани в шуменско село

Щъркел се настани в шуменското село Илия Р. Блъсков. От седмица местните хора са в еуфория от появата му и се чудят какво ще им донесе.

Дългокрачкото е заел голямо гнездо върху ел. стълб край селската река. Разхожда се в района и стига чак до село Благово, а вечер се прибира у "дома". Заедно с него е и още една бяла птица, но местните хора не знаят от какъв вид е. Кметът Васил Василев се грижи предвестникът на пролетта да не гладува и през ден му оставя обезсолена цаца в кутия.

Щъркелът е млад и най-вероятно е останал да зимува у нас. Възможно е това да е същата птица, която беше забелязана върху ел.стълб в Шумен и отвори работа на пожарна, полиция, екоинспекцията и енергото. Тогава отлетя пред погледа на спасителите си. Според специалисти, студове като последните у нас не са проблем за щъркелите. Важно е обаче да са нахранени.

"Всички се радваме. Дано да е на късмет", нарича селският първенец. Може и повече деца да се родят в селото тази година. Миналата са проплакали 4 бебета. Над 460 са жителите на селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл