Бразилия губи битката срещу вируса Зика, военните се включват в борбата с тигровите комари

Бразилия губи битката срещу вируса Зика. За това призна здравния министър на страната. Властите се страхуват, че няма да овладеят положението преди да стане време за Олимпийските игри през август.

Вирусът зика се разпространява от тигрови комари. Той причинява малформация при новородени бебета, наречена микроцефалия, и децата се раждат с по-малка глава.

Министърът обяви, че близо 220 000 членове на бразилските въоръжени сили ще ходят от врата на врата, за да помагат в усилията за ликвидиране на комарите, съобщава The Guardian, позовавайки се на местен вестник.

Правителството ще разпредели препарат против комари за около 400 000 бременни жени, които получават парични обезщетения.

„Олимпийските игри ще се състоят през август, когато комарите са по-малко заради зимата в южното полукълбо. По време на карнавала, обаче – насред лято и сред много хора, рискът от зараза със зика е обективен”, смята епидемиологът Роберто Медроньо.

Вчера Световната здравна организация предупреди, че вирусът ще продължи да се разпространява, като ще обхване цяла Америка с изключение на Канада и Чили. Вирусът е свързан с 4000 случая на микроцефалия в Бразилия, а в Ел Салвадор, Панама, Колумбия също има голямо разпространение.

Има опасения, че може да се предава и по полов път, но от Световната здравна организация не са потвърдили тази информация. Не е ясно дали вирусът може да бъде предаван по кръвен път.

Симптомите на Зика са повишена температура, обриви по кожата, както и мускулни болки. Разпространението на вируса бе придружено от случаи в Бразилия на новородени бебета с микроцефалия – вродена малформация, при която обиколката на главата на бебето изостава двукратно под нормата за съответната възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят