Християна Лоизу: Цял живот мечтая за момент като финала на „X фактор”

Интервю на АЛЕКСАНДРИНА ВЪЛЧЕВА

Християна Лоизу е тазгодишният победител в музикалното шоу „X фактор”. На финала в понеделник вечерта публиката предпочете нея пред Кристиан Костов и Дарина Йотова. Християна е родена в Кипър, но живее в София от шест години. Сега е на 26 г., а с пеене се занимава от 12-годишна. Наричат я „кипърската Лара Фабиан”. През 2010-а печели конкурс в родината си, който й дава възможност една година да учи тънкостите на мюзикъла в Англия. У нас пък следва оперно пеене. С приятеля си Николай Войнов - също оперен певец, живеят във Владая. Вчера Християна даде специално интервю за „Труд”.

- Християна, ти си четвъртият победител в „X фактор България” - как се чувстваш?

- Ако имаше по-силна дума от щастлива, именно тя щеше да описва чувствата ми в момента.

- Очакваше ли именно ти да спечелиш?

- Не. Не очаквах, защото имаше много талантливи участници. Честно казано, не си вярвах, че ще успея да стигна до финал.

- Имаше ли момент с напредването на предаването, в който започна да осъзнаваш, че шансовете за първото място са реални?

- Да. От един момент към края на формата започнах да си вярвам повече, че ще успея да стигна до финал. Много силно се надявах да се случи.

- Какво според теб накара зрителите да гласуват за теб?

- Не мога да кажа, защото всеки изпълнител има индивидуални и специфични качества в характера си. Хората, които са ме подкрепили, могат най-добре да кажат с какво съм ги спечелила.

- Кой от екипа на предаването ти помогна най-много през тези седем месеца?

- Веси, вокалната педагожка. Тя беше до мен през цялото време. Като цяло ролята на вокалния педагог е много важна за един изпълнител. Само с талант не става, трябва и много работа. Той помага изключително много за усъвършенстването на гласовите данни на един изпълнител, за техниката му и за начините, по които да пазиш гласа си. Самата Селин Дион до ден днешен има вокален педагог. Много ми помогнаха и моят ментор Маги Халваджиян, и музикалният продуцент Дони.

- Какво ще ти липсва най-много от „X фактор”?

- Ще ми липсва всичко. Всеки ден отивахме на репетиции, виждахме се с целия екип. Не мога да посоча едно определено нещо. Цялото преживяване ще ми остане един незабравим спомен.

- С кого от останалите участници беше най-близка?

- С Александрина. С нея успях да установя по-близки отношения. Тя знае гръцки и често си говорехме. Много е забавна и успя да проникне под черупката ми именно с това си качество. Беше ми много мъчно, след като отпадна.

- Как минаваше един твой ден в „X фактор”?

- Ставам, пия кафе, закусвам набързо. След това веднага отивам към студиото и започвам да работя с вокален педагог. Правим репетиции на сцената, снимки, интервюта, визитки. Снимахме по цял ден, а накрая ни излъчваха за десет секунди. (смее се) В един момент толкова много говориш, че не знаеш какво да кажеш.

- Опиши ми преживяването „X фактор” с три думи.

- Напрежение, опит и удовлетвореност.

- В какъв стил би насочила кариерата си?

- Не мога да дам еднозначен отговор. Аз обичам качествената музика, която въздейства на този, който я слуша - с текст и мелодия. Музика, която да си пускаш пак и пак, и пак.

- Когато Алекс и Мария извикаха твоето име, баща ти също се качи на сцената при теб. Той ти сложи кръстче и ти каза нещо. Какво?

- Каза ми да го нося винаги с мен. Без значение дали е на врата, в чантата или в портмонето ми. Взел го е от манастир, за да ме пази и да ми носи късмет.

- Пречи ли ти това, че си чужденка в България?

- Зависи от човека срещу теб и от начина, по който те възприема. В повечето случаи усещам позитивната енергия на хората и наистина се чувствам много добре тук.

- Готова ли си за живота, който те очаква - между семейството и приятелите и голямата сцена?

- Много ще ми е трудно да съм далеч от семейството си. Наистина искам да ги виждам възможно най-често, но няма как с тази професия. Тя винаги те държи далеч от близките ти, но аз съм готова. Цял живот искам да се занимавам с музика и мечтая за момент като този.

- Харесва ли ти в България? Кои места си посещавала?

- Да, чувствам се много добре тук. Познавам страната ви. Родителите ми са ме тук водили като малка. Посетила съм и много български градове - Варна, Велико Търново, Русе. Била съм на море в Несебър и Созопол. Първата среща с приятеля ми бе на Седемте рилски езера. Определено харесвам България и хората в нея.

- Вярваш ли в съдбата?

- Да, вярвам. Но също съм на мнение, че за да се случват нещата в живота на един човек, той също трябва да направи нещо, а не да чака наготово.

- Какво те очаква оттук нататък?

- Не знам, но се надявам, че ме очакват само хубави моменти. Предстои създаване на проект, който да ми пасне като стил и начин на пеене. Все още не мога да кажа нищо, но ще направя всичко възможно да зарадвам хората, които ме подкрепяха.

Николай и Християна - любов като на кино

За участието на Християна в „X фактор” е виновен Николай - нейният приятел. Той я убеждава да се яви на кастинг. След дълги обсъждания тя се решава и отива в последния възможен ден. Журито остава без дъх, а всичко останало е история. Днес Християна Лоизу се радва на любовта на цяла България като четвъртия победител в музикалното тв шоу.

През изминалите седем месеца има напрежение, но и усмивки, умора, но и радост, а Ники е неотлъчно до нея във всичко. Завършил оперно пеене, той бди над нея с цялата си любов, но без да се налага. Ники е стъблото, около което се вият нейните таланти.

Младият певец е изключително горд с успеха на любимото си момиче и дори леко се надува, докато разговаряме. Историята им е като на кино. Той е в четвърти курс оперно пеене в Консерваторията, когато Християна пристига от Кипър, за да учи в София. Запознават се, но пламъчетата помежду им припламват след време. Виждат се случайно на едно представление в Софийската опера, махват си и... така до днес. Просто са много влюбени и в музиката, и един към друг.

Сред публиката беше и бащата на Християна, който пристигна от Кипър специално за шоуто. Когато чу вота на публиката, той излезе на сцената и подари на дъщеря си кръстче за късмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица