ГЕРБ И РБ поискаха оставката на Висшия съдебен съвет (обзор)

ГЕРБ и РБ поискаха оставката на Висшия съдебен съвет часове преди официалното представяне на доклада на ЕК. „Призоваваме ВСС да се саморазпусне“, се казва в декларация на ГЕРБ, прочетена от председателя на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов.

"Считаме, че след поредица от публични скандали, които произведе настоящият състав на ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни", се казва в декларацията, предложена от ГЕРБ. Посочва се още, че кадровият орган на Темида "прави опити да търгува с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от неясни кръгове".

Депутатите отправиха и обвинения към бившия правосъден министър Христо Иванов за това, че не е подготвил окончателен проект на Закона за съдебната власт. Цветанов се възмути, че през последната година в Министерството на правосъдието не са написали проект за промени на Наказателния кодекс и НПК, които са част от стратегията за съдебна реформа.

За декларацията предварително са уведомени другите партии, които подкрепят правителството. Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски също съобщи, че на заседание на групата е взето единодушно решение за оставка. Реформаторите ще излязат с декларация днес и конкретни предложения за промени в съдебната система.
След като се появи декларацията на ГЕРБ в публичното пространство, тръгнаха коментари, че исканата оставка е кризисна мярка на управляващите преди появата на очаквания в сряда критичен доклад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика