Турция облага туристите с нов хотелски данък

Президентът Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата Държавният глава се срещна с клуба на посланиците, говорещи български език

Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Пожарникари и полицаи получиха отличия в категория „Смело сърце“

Шофьор блъсна 8-годишно дете в Бургас

Москов: Ваксината, дарена от Турция, е същата, която винаги се е ползвала в България

Ваксината Пентаксим е същата френска ваксина, която винаги се е използвала в България, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред БТВ.

„Това е същата ваксина, като всяка една друга използвана в България когато и да е. Сигурността и съставът й са гарантирани, нека не намесваме икономически интереси и политически атаки, като използваме страха на родителите”, каза министърът по повод скандала, който се разрази с дарените от Турция ваксини.

„Това, че е неразрешена значи, че е неразрешена за търговия. Така става когато търговецът не се яви на търг, както е в случая с ваксините. Със своя подпис министърът ежедневно разрешава търгуването на подобни медикаменти”, обясни Москов

По думите му съставът на ваксината е същият като на френската, използвана досега. „Тя не произведена в Турция, става дума за напълването на съдържанието на ваксината в спринцовка, което се е случило там”, посочи Москов.

„Пентаксим” е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител. В завод в Турция се доопакова”, поясни още Москов. В студиото на предаването той показа оригиналните документи от компанията производител с адрес Лион, Франция, които доказват, че „Пентаксим” е произведена там.

„Аз няма да се занимавам повече с различни хиени в електронни сайтове, които срещу 50 лева могат да направят всичко”, допълни Москов. Той отново подчерта, че „неразрешена в България означава неразрешена за търговия в страната”.

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е парньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.
Москов: Петвалентната ваксина „Пентаксим” няма да бъде спряна. Той уточни, че всички 100 000 бройки от ваксината вече са раздадени

„Този удар срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Пари крадох, фашист бях, не ме интересува”, допълни Москов. Той допълни, че атаката е политическа.

По повод втората ваксина, която е част от турското дарение – „Еувакс” – Петър Москов поясни, че тя е внесена защото има тежък бежански поток в страната.

Относно информацията, че идентификаторите за лични данни, които ще бъдат използвани в българската здравна система, са произведени в Турция, Петър Москов каза, че това не е вярно.

„Кой казва, че са турски? Един сайт казва това нещо. Ние не говорим за официалните факти, а за кой в кой сайт каква информация е написал. Това не е публична среда, а ганкиното кафене”, каза министърът.

Здравният министър поясни, че двете фирми, които са избрани и могат да произведат електронните четци, са български. „Огромни софтуерни фирми – едната е „Стемо”, другата е „Контракс”. Едната е правила системата на ДАНС, а другата – пръстовите отпечатъци на народните представители”, каза Москов.

По думите на здравния министър най-важното в системата с електронните четци е, че всеки човек сам ще може да контролира как се харчат парите за здравеопазване.

Той определи като наглост разпространяването на подобна невярна информация в публичното пространство.

„Капка по капка се цели нищо в тази държава да не мръдне. Е, ще мръдне, съжалявам”, закани се Москов. Прием в болница и лекарства – само срещу пръстов отпечатъкНовата идея изненада лекари, фармацевти и пациенти

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.