Опасни мостове скърцат в Русенско

Два опасни въжени моста скърцат в Русенско, съобщиха от Великотърновската апелативна прокуратура /ВТАП/. Съвместната проверка с кметове е установила, че са застрашени преминаващите хора по въжения мост над река Янтра в село Беляново, община Ценово.

Дървената му обшивка е прогнила, с отслабена носимоспособност, има корозия, а на места заварките са скъсани. 105-метровият мост е построен през 1968 г. Той е единственият път за живеещите в селата Беляново и Кривина. Въпреки искането на община Ценово, от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС не са отпуснати пари за ремонт.

"На кмета на община Ценово е разпоредено да осигури незабавно безопасността на жителите на двете села", уточниха от ВТАП. Трябва да се изградят преградни съоръжения и да се поставят предупредителни табели.
Още не е ремонтиран и дървеният мост край село Кацелово, напомниха от общинската управа в град Две могили. Последната реконструкция заради разклатените му основи е преди 13 г. Оттогава периодично се умува как да се финансира укрепването и стабилизирането на дъното на река Черни Лом. Проектът на областно пътно управление отлежава от 4 г. в Междуведомствената комисия.
Ерозията на бреговете се провокира от изхвърляните строителни отпадъци, което подкопава дигите. За да се запазят, са монтирани габиони като бърз и евтин вариант. Периодичните проверки на място показват, че при високи води те се отклоняват и могат да паднат. Техническата експертиза по проекта за корекции и предпазни диги на река Черни Лом при моста в Кацелово потвърждава, че мостът скърца заради "нарушената устойчивост на габионите и строителни отпадъци в речното корито".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони