Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Министър Желязков: Практическите изпити за шофьори ще са в контролирана среда (СНИМКИ)

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

70-годишен моторист в болница, след като му отнели предимство на пътя

Борисов договаря влака стрела Китай-Берлин през България

По време на посещението си от 23-ти до 26-ти ноември в Китай, премиерът Борисов е обсъдил сериозни инвестиционни проекти, които Китай да осъществи в България. Най-големият между тях е южният Път на коприната, който свързва със скоростен влак Китай и Европа с крайна точка Берлин, като минава през България. Това съобщава в обширно интервю за в. „Стандарт“, генералният ни консул в Шанхай, Димитър Абаджиев.

Информацията съвпада със световната новина, че китайският лидер Си Дзинпин и иранският президент Рохани са подписали на 23-ти януари в Техеран споразумение за изграждане на жп магистралата по Пътя на коприната през Иран в рамките на двустранните инвестиции и стокообмен, които ще достигнат от 600 млрд. долара.

Абаджиев посочва, че трасето през Турция вече е почти изградено, като Китай са финансирали изграждането на тунела под Босфора – „Мармарай“ с 2 млрд. долара. Общо за целия проект за изграждането на трансазиатска високоскоростна железница, основно за товари от Китай до Берлин, Китай е предвидил 38 млрд. долара.

Посочват се и два конкретни обекта в Подбалкана по трасето на жп магистралата, представляващи интерес за Китай. Пекин е заявил желание да придобие индустриалната зона във Ведраре (Карлово), която е наскоро създадена от държавата и е готов да финансира и реализира пробив на тунел между Троян и с. Христо Даново, за да свърже железопътните пръстени на Северна и Южна България. Тунелът, който се изгражда под Шипка с пари на ЕС е само за шосеен транспорт, а е известна и практиката на Китай да инвестира самостоятелно и да завършва от А до Я своите проекти.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски, под чиято шапка са индустриалните зони в България, вече е сезиран официално от китайска страна за интереса към посочените обекти, както и други активи в района на Пловдив и Подбалкана.

Южен централен район с център Пловдив е приоритетната зона за инвестиции за китайските фирми. В съществуващите в района индустриални зони, цената на декар земя варира от 19 000 до 50 000 евро. Интересът на Китай към Розовата долина може да се види и по време на розобера, когато десетки хиляди китайци посещават Карлово, Казанлък и селата около тях.

Според запознати, трасето на жп магистралата на българска територия ще се движи успоредно на магистрала Марица, впоследствие покрай магистрала Тракия, от Пловдив – Карлово – с. Христо Даново, а след тунела от Троян до Видин, по нататъшния път предвижда Белград, Будапеща, Виена и Берлин, където ще се срещне със северния жп Път на коприната, който вече беше изграден и превозва товари от Китай. По този начин Меморандумът, който премиера Борисов подписа в Китай за Пътя на коприната, вече има съвсем конкретни измерения и може да се окаже най-големия инфраструктурен проект реализиран в България и на Балканите.Хората в общините от Подбалкана пък са обнадеждени, че ще се открият много нови работни места, а и цената на имотите им ще се повиши.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.