Първо в Труд: Държавата си взе стопанство „Врана“ от Симеон Сакскобургготски

Софийският градски съд реши стопанство „Врана“ е на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Това съобщи пред „Труд“ адвокат Ирен Савова от адвокатска къща „Савова и сие”, която защитава интересите на държавата по делото.

Процесът се води от 2008 г. по искове на Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза Хробок срещу държавата чрез Министерство на регионалното развитие, „Врана” ЕАД и Министерство на земеделието и храните.

Наследниците на Борис III претендират, че са собственици на 12 имота в границите на София с обща площ от над 1400 дка.

През 2011 г. в делото на страна на държавата се включи и адвокатстка къща „Савова и сие” за Министерство на земеделието и храните като подпомагаща страна.

По това дело се разпитаха множество свидетели, изслушаха се няколко технически експертизи, неколкократно бяха сменяни и съдиите, които го разглеждаха.

Процесът беше на доклад и при скандалната съдийка Мария Георгиева, която ВСС отстрани заради дисциплинарни нарушения, едно от които подправяне на протокол именно по това дело.

Последното заседание по делото се проведе през ноември 2014 г. и с обявеното днес решение става най-дълго разглежданото и решавано дело от сагата „царски имоти”.

Според мотивите на решението имотите винаги са били държавни, придобивани са и са стопанисвани от Интендантството на Цивилната листа с пари от държавния бюджет, видно от доказателствата, представени от адвокатска къща „Савова и сие”.

Освен това заключенията на техническите експертизи сочат, че наследниците на царете не разполагат с документи за собственост на имотите, които претендират от държавата.

И Софийски градски съд, както и преди това по други „царски дела” съставите на Софийски окръжен съд, Софийски апелативен съд и Върховния касационен приема, че Решението на Конституционния съд няма реституционен ефект и не е достатъчно, за да се признаят наследниците на бившите царе като собственици на дворците, които предците им са обитавали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право