Фандъкова: КЕВР проверява „Софийска вода” заради поскъпването на водата

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала цялостна проверка от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране на дейността на "Софийска вода". Това каза лично кметът днес по време на редовното заседание на СОС.

Причината е възникнало напрежение и недоволство сред гражданите във връзка с обявеното намерение на "Софийска вода" за увеличение на цената на водата с 20%.

Тя обясни, че КЕВР е органът, който определя цената на водата и той разглежда плановете и обосновките. "Поискала съм преди известно време цялостна проверка от страна на КЕВР за дейността на дружеството, което определя искането си за цена на водата на база на показатели, които само то измерва", обясни тя. "Тъй като Столична община няма достатъчно механизми, по които да контролира по какъв начин е направена оценка за това предложение и с какви аргументи, аз изпратих писмо до председателя на КЕВР, с което поисках да се направи цялостна проверка и да има резултат, за да е ясно на всички какви са инвестициите, кое се включва в цената на водата и едва тогава да се коментира тази тема", уточни Фандъкова.

"Надявам се и в бъдещата работна група, която имам уверението, че ще бъде съставена от общински съветници, да продължи работата по това да искаме промяна в договора, който да ни позволи по-сериозен и ефективен контрол от наша страна", допълни още кметът и заяви, че разчитат на комисията, че ще вземе правилното решение.

Фандъкова бе категорична, че тази тема е много сериозна и от тук нататък предстои Столичният общински съвет да контролира концесионера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес