Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Лаптопите, таблетите и телефоните не увреждат зрението

Съвременните монитори и телевизори, лаптопите, таблетите и мобилните телефони не увреждат по никакъв начин очите и не могат да предизвикат появата на очно заболяване. Това е мнението на доц. Борислав Кючуков, завежда Клиниката по офталмология в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Медикът изтъкна, че единственото относително вредно въздействие на съвременните екрани върху човешкото око е свързано с по-рядкото мигане. Този проблем обаче може да се реши с изкуствени сълзи или пък с по-добра хигиена на работа с компютър.

Това дали едно дете играе по 10 часа дневно на компютър или не, няма значение за неговите очи, допълни специалистът пред Дарик радио.

Чест въпрос на родителите е дали компютърът, лаптопът, ноутбукът, таблетът или телефонът влошават зрението на детето. “Те не увреждат очите. Значи всички монитори, които са плоски, а не кинескопни като старите телевизори, нямат никакво вредно въздействие върху очите. Това е много добре за хората, които прекарват по четири или пет часа дневно пред компютрите. Така че дали детето работи или играе 10 часа пред един плосък монитор или пък лаптоп, това няма значение за неговите очи. Единственото относително вредно въздействие при продължителното взиране в екрана е по-рядкото мигане. А при по-рядко мигане окото по-рядко се овлажнява и оттам – по-лесно изсъхва. Може да има зачервяване, може да има боцкане, но тези оплаквания на синдрома на компютърно зрение се преодоляват с няколко прости неща”, каза доц. Кючуков.

По думите му добра хигиена на работа на компютър, тоест да няма климатик, който да обдухва въздуха силно, така че допълнително да изсушава очите. Сами да си казваме малко по-често да мигаме. Да сложим монитора така, че да го гледаме от горе надолу, а не от долу нагоре, така че да сме се ококорили и очите ни по-бързо да изсъхват, съветва специалистът.

Има и огромно разнообразие от изкуствени сълзи, които също могат да се използват, така че синдромът на „сухото око” при използване на компютър е преодолим. Тоест, работата с компютър носи затруднения, които обаче са напълно преодолими.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете