На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

Лаптопите, таблетите и телефоните не увреждат зрението

Съвременните монитори и телевизори, лаптопите, таблетите и мобилните телефони не увреждат по никакъв начин очите и не могат да предизвикат появата на очно заболяване. Това е мнението на доц. Борислав Кючуков, завежда Клиниката по офталмология в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Медикът изтъкна, че единственото относително вредно въздействие на съвременните екрани върху човешкото око е свързано с по-рядкото мигане. Този проблем обаче може да се реши с изкуствени сълзи или пък с по-добра хигиена на работа с компютър.

Това дали едно дете играе по 10 часа дневно на компютър или не, няма значение за неговите очи, допълни специалистът пред Дарик радио.

Чест въпрос на родителите е дали компютърът, лаптопът, ноутбукът, таблетът или телефонът влошават зрението на детето. „Те не увреждат очите. Значи всички монитори, които са плоски, а не кинескопни като старите телевизори, нямат никакво вредно въздействие върху очите. Това е много добре за хората, които прекарват по четири или пет часа дневно пред компютрите. Така че дали детето работи или играе 10 часа пред един плосък монитор или пък лаптоп, това няма значение за неговите очи. Единственото относително вредно въздействие при продължителното взиране в екрана е по-рядкото мигане. А при по-рядко мигане окото по-рядко се овлажнява и оттам – по-лесно изсъхва. Може да има зачервяване, може да има боцкане, но тези оплаквания на синдрома на компютърно зрение се преодоляват с няколко прости неща“, каза доц. Кючуков.

По думите му добра хигиена на работа на компютър, тоест да няма климатик, който да обдухва въздуха силно, така че допълнително да изсушава очите. Сами да си казваме малко по-често да мигаме. Да сложим монитора така, че да го гледаме от горе надолу, а не от долу нагоре, така че да сме се ококорили и очите ни по-бързо да изсъхват, съветва специалистът.

Има и огромно разнообразие от изкуствени сълзи, които също могат да се използват, така че синдромът на „сухото око“ при използване на компютър е преодолим. Тоест, работата с компютър носи затруднения, които обаче са напълно преодолими.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.