Жена е новият ректор на Аграрния университет в Пловдив

Проф. д-р Христина Янчева спечели убедително още на първия тур изборите за нов ректор на Аграрния университет в Пловдив от 2016 до 2020 година, след като събра 141 от общо 177 гласа по време на общото събрание на висшето училище. Досегашният заместник-ректор по учебната част и международната дейност наследява ректора проф. Димитър Греков, който изкара 2 управленски мандата и по правилника на вуза няма право да се кандидатира за трети. За овакантения от бившия министър на земеделието пост се бореха и двама декани - проф. Божин Божинов на Факултета по агрономство и проф. Янко Димитров от Факултета по растителна защита, но те получиха по 18 гласа и до балотаж не се стигна.

Проф. Христина Янчева е с богат управленски опит - има 2 мандата като декан и два като зам.-ректор, като 1 година бе и временно изпълняващ длъжността ректор на Аграрния университет, докато титулярът Димитър Греков бе министър на земеделието. В концепцията й за 4-годишния мандат е заложено въвеждане на нови специалности според нуждите на пазара на труда, акредитиране на дистанционната форма на обучение, привличане на повече чуждестранни студенти и инвестиции в съвременна техника за научните лаборатории на вуза.

Освен това проф. Янчева има намерение да въведе различни гъвкави форми като съботно-неделна, модулна, индивидуална, изнесена, планира и поне една бакалавърска специалност на чужд език. Другите й основни цели в управленската програма са по-голям дял на практическата подготовка, въвеждане на електронна трудова борса с обратна връзка за реализацията на завършилите студенти и електронно кандидатстване в АУ.

"В работата си ще заложа на принципите прозрачност, диалог и демократичност", обеща новият ректор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование