Делян Пеевски: Проверяват ме непрекъснато, а кръгът „Капитал“ е недосегаем

Депутатът от ДПС Делян Пеевски призова главния прокурор Сотир Цацаров да мери с еднакъв аршин и да съди обективно. По повод изказване на Цацаров в ефира на Нова телевизия, че Пеевски ще бъде призован на разпит във връзка с твърдения, отправени от скандалната съдия Румяна Ченалова, депутатът от ДПС заяви в интервю пред ПИК, че е подлаган на многобройни проверки - нещо, което не се случва с бизнесмените от т.нар. кръг "Капитал". Ето и интервюто:

- Г-н Пеевски, слушахте ли интервюто на главния прокурор Сотир Цацаров по Нова телевизия, в което той заяви, че ще бъдете призован на разпит във връзка с твърденията на уволнената съдия Румяна Ченалова в "Шоуто на Слави"?

- Не, не гледам телевизия.

- Как ще коментирате само Вашето викане в прокуратурата при положение, че Ченалова говореше за обвързаност между Вас и Цацаров? Защо Цацаров не разпита сам себе си по този случай?

- Готов съм да се явя на разпит, ако така е казал главният прокурор Цацаров. Ще се отзова на призоваването ми за пореден път в прокуратурата, защото спазвам законите. Но не ми е ясно какви са формалните основания да бъда викан точно аз по твърденията на Ченалова. Това ще бъде поредното ми призоваване. Вече бях викан многократно по сигнали и доноси на "Протестна мрежа", в които нямаше никакво основание.

- Добре, Вие ще се явите в прокуратурата, но как си обяснявате, че държавното обвинение не призовава вече трети ден Слави Трифонов, който отправи закани към собственика на Агенция ПИК Недялко Недялков? Защо прокурорите не викат на разпит и Иво Прокопиев, срещу когото има множество сигнали, включително и от Комисията по финансов надзор?

- От това, което чета по медиите, е наистина скандално, че лицето Слави Трифонов все още не е призовано на разпит в прокуратурата и не му е потърсено обяснение за заплахите към собственика на Вашата медия и редакционния екип. Странно е, че прокуратурата не търси отговорност на Иво Прокопиев във връзка със сигналите, които са подавани срещу него от държавните институции.

Искам да призова главният прокурор да мери с еднакъв аршин и да съди обективно. Призовавам го, както аз ще се явя на разпит, така светкавично да извика на разпит и Слави Трифонов и Иво Прокопиев поради причината, че всички сме равни пред закона. Доволен съм, че след днешния ден стана ясно, че аз нямам никакво влияние върху прокуратурата и цялата съдебна система, както някои се опитваха да внушават.

Ако имах такова влияние, нямаше да бъда единствената обществена личност, призовавана многократно на разпит от прокуратурата в последните години. Подлаган съм на многобройни проверки, включително и данъчни, които са показали, че не съм нарушавал закона. Същото обаче не се случва с бизнесмените от т.нар. кръг "Капитал", които в същото време постоянно отправят обвинения към прокуратурата за мен.

Доказано е, че нямам никакво влияние върху съда, който освободи светкавично лицата, за които имаше съмнение, че се готвят да ме убият. След това прокуратурата не обжалва решението, с което те бяха освободени и не взе отношение по моите жалби за прекратяване на производствата.

- Кой има интерес да ви изкара кукловод в съдебната система?

- Наистина съм доволен, че напълно катастрофира митът за мое влияние в съдебната система. На всички граждани вече е ясно кой е кръгът, който е овладял българския съд и пише доноси, по които се изготвят доклади срещу България.

Коментари

Задължително поле