Шумен стана столица на мобилното кино

Шумен стана домакин на първия по рода си фестивал на късометражни филми, заснети с мобилни устройства "Кино в длан". Над 500 млади ентусиасти от страната участваха със своите креативни видиа, създадени с GSM-и.

Журито в състав филмовият критик Александър Донев, проф.Валери Чакалов, журналистът Антон Митов, рекламистът Йордан Жечев и тв.водещият Деян Славчев-Део трябваше да избира сред 122 талантливи "ленти", всяка с продължителност до пет минути.

Инициативата е на най-старото българско читалище "Добри Войников-1856" по повод неговата 160-та годишнина. "Кино в длан" се реализира и с решаващата подкрепата на община Шумен. Кметът на града Любомир Христов връчи в събота вечерта голямата награда на фестивала.

Спечели я филмът "Feeling” на Велислава Кирилова. Тя получи 700 лв. "Фестивалът има бъдеще. Горд съм, че за първи път в България точно в Шумен се връчват награди за филми, заснети с мобилни устройства", каза градоначалникът.

Първа награда /500 лв./ заслужи филмът "Пръстите" на Теодос Ралев, втора /300 лв./ отиде при "Jump" на Мария Македонска. Наградата за игрален филм спечели "Събота 14" на Стоян Анов. За документален филм бяха отличени режисьорът Борислав Станков и операторът Росмари Чорбаджийска за творбите си "Дяволска история", "Качак и овца", "Даскала". Те получиха и приза на публиката за последния филм.

Награда за анимационен филм беше присъдена на "Притча" на Иван Петков. За филм на значима социална тема беше отличен "Всеки иска да види морето" на Даниел Паличоров, за спортна тема - "After Work Chillout" на Михаил Георгиев. Всички те получиха таблети от Теленор.

Финансови награди от другия съорганизатор Съюза на народните читалищата получиха филмите "Wake up 2015" на Теодор Енчев, втори стана "Red December" на Диана Георгиева и Росен Павлов, а трети "Екзистенция" на Румен Сомов. Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" награди "Пътят на хляба" на Йоан Стоев. "Аудиовидео Орфей" отличиха "Sunset before sun: First generation" на Сечкин Рамис.

Най-важното постижение на феста е събуждане на желанието за творчество и себеизразяване със средствата на киното, отчитат организаторите. Вече се работи следващото издание на филмовата надпревара да бъде с международно участие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино