Оперираха бебе в корема на майката у нас

Лекари от МБАЛ "Надежда" оперираха успешно неродено бебе в утробата на майка му. Операцията се прави за първи път у нас, а детето се е родило живо и здраво и е вече при родителите си.
При редовен преглед лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб, разказа бТВ. Прогнозата е, че няма да оцелее, семейството е чакало детето 10 години. „Затова решихме, че единственият начин да му помогнем е да извадим течността от плеврите”, поясни д-р Кристина Чачева, акушер-гинеколог в МБАЛ "Надежда". Операцията продължава 12 часа. И двете лекарки, извършили операцията, са специализирали в Германия.

Преди да реши да се върне в България, д-р Чачева е работила 10 г. в Германия и е била гл.лекар в клиника в Бон. Специализирала е фетална хирургия при колоса в това направление проф.Кол. "Tакива операции сме гледали по конгреси в чужбина и аз винаги съм си мислила, че мога да бъде зрител, а не участник", коментира д-р Марина Михова, акушер-гинеколог. След операцията майката успява да износи детето още няколко седмици до 17 декември. „Такива деца не могат да оцелеят, защото тази течност пречи на сърцето и белия дроб, бебето се роди без такава течност”, посочи д-р Детелина Стоичкова, неонатолог.
Преди няколко дни Християна беше изписана и вече е при родителите си в Симитли.

Коментари

Задължително поле