Бивш шеф на ЦРУ: Грешка на Обама е, че изтегли войските от Ирак

Имахме достатъчно данни за наличието на химически оръжия в Ирак, това, което нямаше там на разположение на Саддам Хюсеин бяха компонентите за ядрено оръжие. Но химическо оръжие той употреби срещу кюрдите и знаехме това със сигурност. Това каза в студиото на bTV Джеймс Улси, бивш директор на ЦРУ.
Според Улси, вината на сегашния президент на щатите Барак Обама е, че той е изтеглил войските на САЩ от Ирак и така дал възможност на "Ислямска държава" да се разрасне. Бившият директор на ЦРУ оцени положително президентстването на Джорд Буш-младши, макар да точни, че това не е любимият му президент на Щатите.

"Светът след 20 години зависи от това дали 3 империи ще бъдат отслабени – Русия, Иран и „Ислямска държава”, САЩ не са империя, ние гледаме само да запазим мира", каза още Улси.

Той смята, че Путин е част от традиция свързана с авторитарно и тоталитарно управление, все пак той е бил част от КГБ. При него Русия действа на принципа на онзи фермер- „Не искам много, само това, което е до границата на земята ми”. Иран е идеологическа империя с религиозни мотиви и се управлява от фанатици. „Ислямска държава” е различен тип, но много опасна ислямска сунитски религиозна структура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят