"Халеевата комета над Сливен" излиза от общината и отива в галерията

Емблематичната за Сливен картина "Халеевата комета над Сливен" на художника Иван Савов ще бъде предоставена от общината на местната галерия. Решението дойде неочаквано покрай споровете в общинския съвет за новия бюджет. В отговор на нападки от бившия кмет, сега съветник Йордан Лечков, колегата му от БСП Соня Келеведжиева обясни, че картината не е придобита с парите на данъкоплатците. Покупката е извършена в предходния мандат.

А стойността на творбата от 9 000 лева е платена с дарения, 6 000 лева от които са били предоставени от бивши и настоящи сливенски депутати - Десислава Танева, Деян Червенкондев, Янко Янков, Асен Гагаузов и др. Келеведжиева настоя пред местния парламент платното да излезе от общинските канцеларии, да бъде показано в зала "Май", за да може сливенци да го видят. А след това да отиде във фонда на галерията. "Няма никаква пречка това да стане!" - отговори председателят на общинския съвет Димитър Митев.

Така "Халеевата комета над Сливен" ще си намери по-подходящ дом, където ще могат да й се наслаждават жителите на града, а не само гостите на администрацията. Творбата на известния творец със сливенски корен показва митологизирана случка от 1910г., когато кометата е минала покрай Земята. Тогава млади и стари, българи и роми зарязали къщите си, опънали софри край града, яли и пили преди "свършека на света". Картината е създадена по модела на божигробските ерусалимии. На нея са нарисувани много от символите на Сливен - Стария бряст, старата часовникова кула, фабриката на Добри Желязков, Сините скали, Змеевите дупки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони