Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Арест за двама мъже след бягство от проверка и повреда на патрулка в Пловдив

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Пуснаха над 200 творби да се продават благотворително онлайн

Трима души са пострадали при катастрофа в Шумен

Раул Албентоса, испанската звезда на ЦСКА, ексклузивно пред „Труд“ Ритал съм и Меси, и Суарес

„Халеевата комета над Сливен“ излиза от общината и отива в галерията

Емблематичната за Сливен картина „Халеевата комета над Сливен“ на художника Иван Савов ще бъде предоставена от общината на местната галерия. Решението дойде неочаквано покрай споровете в общинския съвет за новия бюджет. В отговор на нападки от бившия кмет, сега съветник Йордан Лечков, колегата му от БСП Соня Келеведжиева обясни, че картината не е придобита с парите на данъкоплатците. Покупката е извършена в предходния мандат.

А стойността на творбата от 9 000 лева е платена с дарения, 6 000 лева от които са били предоставени от бивши и настоящи сливенски депутати – Десислава Танева, Деян Червенкондев, Янко Янков, Асен Гагаузов и др. Келеведжиева настоя пред местния парламент платното да излезе от общинските канцеларии, да бъде показано в зала „Май“, за да може сливенци да го видят. А след това да отиде във фонда на галерията. „Няма никаква пречка това да стане!“ – отговори председателят на общинския съвет Димитър Митев.

Така „Халеевата комета над Сливен“ ще си намери по-подходящ дом, където ще могат да й се наслаждават жителите на града, а не само гостите на администрацията. Творбата на известния творец със сливенски корен показва митологизирана случка от 1910г., когато кометата е минала покрай Земята. Тогава млади и стари, българи и роми зарязали къщите си, опънали софри край града, яли и пили преди „свършека на света“. Картината е създадена по модела на божигробските ерусалимии. На нея са нарисувани много от символите на Сливен – Стария бряст, старата часовникова кула, фабриката на Добри Желязков, Сините скали, Змеевите дупки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.