Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Разбиха мрежа за криптовалута на българката Ружа Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в акция на Европол по разследване на международна група за пране на пари

„Алтернатива за Германия“ иска наказания за бежанците, криещи възрастта си

„Халеевата комета над Сливен“ излиза от общината и отива в галерията

Емблематичната за Сливен картина „Халеевата комета над Сливен“ на художника Иван Савов ще бъде предоставена от общината на местната галерия. Решението дойде неочаквано покрай споровете в общинския съвет за новия бюджет. В отговор на нападки от бившия кмет, сега съветник Йордан Лечков, колегата му от БСП Соня Келеведжиева обясни, че картината не е придобита с парите на данъкоплатците. Покупката е извършена в предходния мандат.

А стойността на творбата от 9 000 лева е платена с дарения, 6 000 лева от които са били предоставени от бивши и настоящи сливенски депутати – Десислава Танева, Деян Червенкондев, Янко Янков, Асен Гагаузов и др. Келеведжиева настоя пред местния парламент платното да излезе от общинските канцеларии, да бъде показано в зала „Май“, за да може сливенци да го видят. А след това да отиде във фонда на галерията. „Няма никаква пречка това да стане!“ – отговори председателят на общинския съвет Димитър Митев.

Така „Халеевата комета над Сливен“ ще си намери по-подходящ дом, където ще могат да й се наслаждават жителите на града, а не само гостите на администрацията. Творбата на известния творец със сливенски корен показва митологизирана случка от 1910г., когато кометата е минала покрай Земята. Тогава млади и стари, българи и роми зарязали къщите си, опънали софри край града, яли и пили преди „свършека на света“. Картината е създадена по модела на божигробските ерусалимии. На нея са нарисувани много от символите на Сливен – Стария бряст, старата часовникова кула, фабриката на Добри Желязков, Сините скали, Змеевите дупки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.