Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

С древноримски ритуал зарязаха лозите в Свищовско

С древен римски ритуал зарязаха лозите на Трифоновден в свищовското село Совата. Легионери в традиционни римски доспехи и червени плащове зарязаха масивите с тежки метални косери. Обичаят, свързан с лозарството е съхранен в свищовско от векове.

Винопроизводството в този район се е зародило още през I в.н.е., пренесено е от римляните от VIII-ми Августовски легион, които основават древния град Нове край днешен Свищов. Те избират най-южната точка на река Дунав поради доброто разположение и благоприятния климат. През 70 г. от н.е. император Веспасиян изпраща тук I-ви Италийски легион, който остава близо четири века. Нове се превръща във важен военен, градски и религиозен център. Земеделието, лозарството и винената култура са били важна част от живота в античния военен център. За това свидетелстват множество находки като изображения на Бакхус, съдове за вино и каменни релефи, открити в района.

На атрактивния ритуал по зарязването на лозите присъстваха председателят на Обс в Свищов д-р Кристиян Кирилов, общинари, гости и жители на Совата. В момента в Свищовския регион има над 4000 дка лозови масиви. Крайдунавската община е известна със своите вина, като най-популярна е марката „Горчивка“ . Брандът е представян от сортовете каберне совиньон, мерло, съчетанието от розе каберне и мерло, както и от белите вина горчивка шардоне, горчивка совиньон блан, горчивка мускат и др. През годините марката е печелила множество медали на български и международни изложения, преди десетилетия се изнасяше за пазарите в САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.