С древноримски ритуал зарязаха лозите в Свищовско

С древен римски ритуал зарязаха лозите на Трифоновден в свищовското село Совата. Легионери в традиционни римски доспехи и червени плащове зарязаха масивите с тежки метални косери. Обичаят, свързан с лозарството е съхранен в свищовско от векове.

Винопроизводството в този район се е зародило още през I в.н.е., пренесено е от римляните от VIII-ми Августовски легион, които основават древния град Нове край днешен Свищов. Те избират най-южната точка на река Дунав поради доброто разположение и благоприятния климат. През 70 г. от н.е. император Веспасиян изпраща тук I-ви Италийски легион, който остава близо четири века. Нове се превръща във важен военен, градски и религиозен център. Земеделието, лозарството и винената култура са били важна част от живота в античния военен център. За това свидетелстват множество находки като изображения на Бакхус, съдове за вино и каменни релефи, открити в района.

На атрактивния ритуал по зарязването на лозите присъстваха председателят на Обс в Свищов д-р Кристиян Кирилов, общинари, гости и жители на Совата. В момента в Свищовския регион има над 4000 дка лозови масиви. Крайдунавската община е известна със своите вина, като най-популярна е марката „Горчивка“ . Брандът е представян от сортовете каберне совиньон, мерло, съчетанието от розе каберне и мерло, както и от белите вина горчивка шардоне, горчивка совиньон блан, горчивка мускат и др. През годините марката е печелила множество медали на български и международни изложения, преди десетилетия се изнасяше за пазарите в САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони