Мъж мятал мебели от балкона и потрошил две коли в Павликени Извършителят е настанен принудително

Борисов след среща с Борис Джонсън: Той каза, че е първият британски премиер с българско име

Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом Изследванията ще се извършват от 21 до 23 октомври включително

4 години затвор за педофил, блудствал с малолетна и заснел филм

17-годишна примами айтозлия в хотелска стая, сутеньорът й го обра

800 коня задвижват най-мощното кабрио Ferrari 812 GTS с атмосферен двигател V12 ускорява за 8,3 секунди от 0 до 200 км/ч

Разкриха склад с антики в Лясковец В хранилището са открити книги от 17 и 18 век, саби, ятагани, револвери, пушки

Тяло на мъж е открито при гасене на пожар край пазарджишко село

Голям пожар в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“

Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Има частично подобрение в състоянието на Стефан Данаилов

В Арктика откриха кафе от 1902 година (СНИМКИ)

Поколението Z и политиката Зелените успяват да продадат „наближаващата гибел“ на впечатляващи млади умове и да ги подтиква към ярост

Как се псуват шофьорите в София?

Деси Цонева показа дъщеря си (СНИМКА)

С древноримски ритуал зарязаха лозите в Свищовско

С древен римски ритуал зарязаха лозите на Трифоновден в свищовското село Совата. Легионери в традиционни римски доспехи и червени плащове зарязаха масивите с тежки метални косери. Обичаят, свързан с лозарството е съхранен в свищовско от векове.

Винопроизводството в този район се е зародило още през I в.н.е., пренесено е от римляните от VIII-ми Августовски легион, които основават древния град Нове край днешен Свищов. Те избират най-южната точка на река Дунав поради доброто разположение и благоприятния климат. През 70 г. от н.е. император Веспасиян изпраща тук I-ви Италийски легион, който остава близо четири века. Нове се превръща във важен военен, градски и религиозен център. Земеделието, лозарството и винената култура са били важна част от живота в античния военен център. За това свидетелстват множество находки като изображения на Бакхус, съдове за вино и каменни релефи, открити в района.

На атрактивния ритуал по зарязването на лозите присъстваха председателят на Обс в Свищов д-р Кристиян Кирилов, общинари, гости и жители на Совата. В момента в Свищовския регион има над 4000 дка лозови масиви. Крайдунавската община е известна със своите вина, като най-популярна е марката „Горчивка“ . Брандът е представян от сортовете каберне совиньон, мерло, съчетанието от розе каберне и мерло, както и от белите вина горчивка шардоне, горчивка совиньон блан, горчивка мускат и др. През годините марката е печелила множество медали на български и международни изложения, преди десетилетия се изнасяше за пазарите в САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.