Най-добрият шеф е справедливият

Как се става добър лидер? Хем да вземаш правилни решения, хем фирмата да печели повече, хем хората в екипа да са доволни и мотивирани да работят за по-добри резултати.

Това се оказва доста нелека задача. Според блогъра в LinkedIn.com Пунит Сони, който е главен продуктов директор на Flipkart, не е възможно шефът едновременно да взема трудни решения и да се харесва на подчинените си.

Най-важно за лидера обаче е да бъде отворен за идеи, да създава кадри и да бъде справедлив.

Разчупете комуникацията

Най-важното, върху което лидерите трябва да се фокусират, е обменът на информация, разчупването на зависимостта и вземането на решения. Според Сони шефовете трябва да инвестират време в променяне на йерархията в организацията, за да може хората в екипа да общуват по-добре помежду си.

И после - да търсят ключовите водачи сред подчинените си и да инвестират повече внимание в тях. Така „малките лидери“ ще поемат част от отговорностите, а лидерът ще се занимава само с най-важните неща.

Ако в екипа няма „ключови водачи“, шефовете трябва да ги създадат. Как ли? Като наемат най-добрите служители или създават „свои заместители“.

Работата е важна

Лидерите със сигурност трябва да разчупят „шевовете“ на организацията, но все пак не могат да премахнат йерархия изцяло. Шефът може и да е приятел, но в крайна сметка си остава шеф.

Ценно качество на всеки лидер е да знае кое е негова работа и кое е работа на екипа му. По тези въпроси обаче трябва да са наясно и самите подчинени.

Свобода, свобода, свобода на екипа! Някои лидери забравят за нея, а напротив - те трябва да толерират волните изяви. Най-добрият шеф според Сони е този, който създаде у хората нагласата, че те и хрумванията им са добре дошли в кабинета на началника.

Човешкият ресурс

Най-големият актив на една фирма са нейните хора. Ако лидерите не осъзнават това, те не стават за лидери.

Според блогъра най-продуктивно е шефовете да прекарват повече време с екипа и да търсят възможности за съвместна работа. „Разкарайте рецензиите, зарежете брейнсторминга. Спрете да посочвате проблеми и вместо това работете с подчинените си за тяхното решаване“, казва Сони.

Човешкият ресурс обаче трябва „да се пази като дете“ и шефовете трябва да поемат ударите срещу екипа си. Добрият лидер се учи да се справя с лошите политики и кофти нарежданията по начин, който не вреди на работата на хората му. Основната отговорност на шефа трябва да е гарантиране на работна среда без стрес, която е ключов фактор и за мотивацията, и за здравето на подчинените.

Три пъти мисли, после режи

Най-трудното, но най-важното качество на лидера е да застава на страната на правдата. „Изненадващо, правилното решение или действие обикновено е очевадно, но хората имаме склонността да усложняваме живота си и да правим този вид избори трудни.

Вземайте решенията, които са правилни за компанията ви, без значение какво ще кажат или сторят другите“, съветва Сони.

И най-важното - помнете, че накрая като добър лидер ще се запомни само справедливият.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес