Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в Несебър

Зоран Заев свиква предсрочни избори

Над половин милион души на пореден протест в Барселона, десетки ранени и арестувани

Диета без глутен повишава либидото

Вълко Червенков нямал брак с жена си На младини се готвел за актьор, като държавен глава пишел епиграми под псевдоним

Откриха африканска чума по мъртво диво прасе в Габровско

Две коли катастрофираха в Бистрица, едната се вряза в къща

Борис Джонсън: Нова отсрочка за Брекзит ще бъде безполезна и скъпа

Карфиолът е истински аристократ

59-годишен мъж застреля друг при битов скандал в Ловешко Извършителят е задържан

Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Лейди Гага с рентген на цялото тяло

Москов упълномощен да внася от турските ваксини, дарява 1 млн. от нашите БЦЖ

Ново споразумение за ваксини ще сключи България с Турция по старата, добре позната вече схема – ние ще получим още 40 хил. дози 5-валентна ваксина „Пентаксим“, а в замяна ще дарим на Анкара 1 млн. дози ваксини БЦЖ.

Това става възможно след като Министерски съвет е позволил на здравния министър Петър Москов да сключи ново споразумение с южната ни съседка с решение от 14 декември 2015 г. В документа на МС се посочва, че Москов е упълномощен да подпише новото споразумение от името на правителството, а документът влиза в сила от подписването му.

На 20 януари Върховната административна прокуратура (ВАП) издаде указание на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата „за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба“.

По-късно заместник-главният прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура Ася Петрова обяви, че и двете ваксини, дарени от Турция – „Еувакс“ и „Пентаксим“, нямат разрешение за употреба в страната, въпреки че не по думите й не става дума за опасни за здравето имунизации.

5-валентната ваксина „Пентаксим“, предназначена за бебета, вече е предадена в районните здравни каси и се слага на бебетата в цялата страна. Твърдата позиция на Москов е, че ваксината е безопасна и с нищо не се различава от тези, които са произведени във Франция, тъй като производителят е един и същ, а в Турция само препаратът само се пълни в съответните разфасовки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.