Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституцонно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

Ненчев не дава българските самолети да са водещи при охраната на небето ни

Министърът на отбраната Николай Ненчев не е съгласен българските самолети да имат водеща роля при съвместна охрана с НАТО на въздушното пространство на страната ни. Позицията му е в отговор на предложението на командира на ВВС ген.-майор Румен Радев за поправка в Закона за отбрана, която да регламентира участието на българската авиация в мисията на НАТО „Еър полисинг”.

Според Ненчев това би ограничило ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия и би обезсмислило замисъла за съвместно патрулиране на страните от международната организация. Позицията на военния министър, изглежда, се е преобрънала на 180 градуса, тъй като през октомври, миналата година, след предложението за промени в Закона за отбраната, позволяващи чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство, той заяви: „Правим незначителна промяна. Не сме разглеждали опция, в която да предоставим охраната на въздушното си пространство на друга страна”.

Преди дни командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев заяви, че като лоялен член на НАТО България създава всички необходими условия да има съвместна охрана на въздушното пространство, но в тази охрана българските самолети и летци трябва да имат водеща роля. Радев обясни, че е направил предложение това да бъде записно в Закона за отбрана и въоръжените сили като поправка между първо и второ четене:

„Нормално е да имаме водеща роля. Това е задача на наша територия и България е отговорна за тази част от пространството в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. Нашата роля ние виждаме с участие на въоръжена бойна техника, самолети и екипажи от български военновъздушни сили, а не просто с радари, системи за комуникации. Защото това също може да се счита за съвместна отбрана”.

Днес обаче министър Ненчев заяви в интервю пред БТА, че приоритетно използване на българските ВВС е силно рестриктивно и такава поправка в закона би ограничила ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия, а оттам – и целия замисъл за усилена мисия по „Еър полисинг”. Той коментира, че никой няма да докара пилотите си тук безсмислено, за да стоят те на земята. По думите му страната ни няма намерение да преговаря с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете