Закритата митница в Свиленград с нова сграда за 20 милиона

Чудят се какво да правят със старата - хотел или обучителен център

Месец преди да бъде закрита митница Свиленград, тя се е сдобила с нова сграда на стойност близо 20 млн. лева. Сега сградата ще се използва за митническо бюро. В края на миналата година, малко преди да бъде затворена, митницата е платила и близо 100 000 лева за нови мебели.

Сградата се строи от края на 2012 г. с финансиране по мярка “Втори проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа” като парите за него са осигурени от Световната банка чрез заем. Наред с административната сграда са изградени ТИР терминал и паркинг с 18 места върху 6077 кв. м. Изградено е и хале за щателна митническа проверка.

Новата сграда има две места за едновременна обработка на камиони, с канали за оглед отдолу. Модерното съоръжение разполага още с хладилен контейнер, рампа за разтоварване и склад за задържани и отнети в полза на държавата стоки.

Самата сграда е на три етажа, като на първия има просторна зала за обслужване на клиенти, а администрацията е разположена на третия етаж. Изградена е и специална заседателна зала.

В момента митниците се колебаят какво да правят със старата сграда, която е по-голяма от новата. Едната опция е тя да се превърне в обучителен център, а втората - в хотел за командировани служители.

Митницата в Свиленград беше закрита заради много корупционни случаи, цели смени бяха задържани заради контрабандни канали. Функциите й бяха прехвърлени към управленията в Пловдив и в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес