Хондурас обяви извънредно положение заради Зика

Хондурас обяви извънредно положение заради бързото разпространение на вируса зика, съобщава „Франс прес”.

Официални представители подчертаха, че броят на заразените е достигнал „тревожно” ниво в държавата от Централна Америка.

От 16 декември, когато вирусът, пренасян от комари, е регистриран, има 3 649 случая на заразени, заяви здравният министър на държавата Йолани Батрес.

Според данни на правителството за последните три дни броят на засегнатите се е увеличил тройно.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) обяви, че вирусът представлява непосредствена заплаха за общественото здраве в международен план. През миналата седмица СЗО създаде извънреден екип за борба с вируса заради взривното му разпространение.

В повечето случаи заразяването с вируса не е съпроводено с някакви симптоми. Основно на риск са изложени жените, тъй като при бременност има риск от микроцефалия при плода. В Бразилия вече са родени няколко хиляди деца с такава диагноза.

Батрес не спомена дали има случаи на новородени с микроцефалия или малформации на главата.

Един възрастен човек може да е починал от зика в Хондурас, но властите разследват дали е случаят е свързан с вируса.

„Всеки ден по тревожен начин се увеличава броят на засегнатите”, изтъкна Батрес на пресконференция.

Здравните ни власти с план за действие срещу вируса Зика. Към момента няма специални медикаменти за превенция или лечение на зика.

Вирусът зика е открит в маймуни през 1947 година в гористата местност Зика в Уганда. Първият случай на заболяване сред хората е през 1954 година в Нигерия, но от десетилетия вирусът не представлява голяма заплаха за хората и научната общност го пренебрегва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят