Спасиха мъж, жена и четири деца, изгубили се в Родопите

Иван Портних: Варна привлича все повече компании от сферата на дигиталните технологии

Черната Златка само по бельо (СНИМКИ)

Допълнителен кораб закрепва фериботната връзка с Атон

Започна пълненото с природен газ на тръбопровода „Турски поток“

Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Дончев: Ефирното време не е обект на обществени поръчки

Няма промяна в Закона за обществените поръчки по отношение на закупуване на ефирно време от електронните. Това каза по време на дебатите по промените в Закона за обществените поръчки вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че ефирното време не е обект на обществени поръчки.

Дончев добави, че за да се добият права за ползване, медиите трябва да преминат през много лицензии. „Подобна възможност съществува в старата директива, съществува и в новата. Ние сме я ползвали. Законодателят на европейско ниво е имал предвид, че медиите работят на ограничен пазар. Тук по същество пазарът не е свободен и либерален, дори когато механизмът е дал възможност за закупуване на ефирно време”, заяви вицепремиерът.

Дончев коментира доклада на БОРКОР, според който в закона има пропуски, а в един от членовете и „незаконосъобразна норма, която би могла да способства корупционно поведение“.

Според вицепремиера в проекта се съдържат норми, които повишават качеството на нормативния акт и комисията подкрепя положителните промени.

Корупцията не се бори с юридически клишета и заклинания. Опитът показва, че корупцията се бори с добро законодателство и работещи институции, коментира още Томислав Дончев.

„Това е закон, а не процедурен наръчник. В последствие, към него ще се изработи правилник. Има редица вътрешни документи, които ще уредят всичко в детайли. Не очаквайте всички отговори на най-детайлните въпроси от един закон, който по дефиниция е рамков”, посочи вицепремиерът.

По думите му обществените поръчки са една от общностните политики и за това си има причина – общият пазар. Той предполага във всяка държава-членка на ЕС да има ясни и еднакви правила, които да се следват, коментира Дончев. Това, според него, прави транспонирането на директивите задължително. Той обори и твърденията, че европейските директиви, по които се изработва новия закон, са лошо проведени. „Директивите не се превеждат по една проста причина – те излизат на български език, защото той е сред официалните езици на Европейския съюз”, обясни Дончев. „Този закон се пише 6 месеца от работна група, в която участват повече от 40 експерта, практически от всички ведомства. Минал е обществено обсъждане и са получени повече от 700 предложения от всички участници в процеса”, допълни още той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.