Кричимци пак проплакаха от безводие

Отново драстично и видимо намален воден оток се наблюдава от вторник по обяд в коритото на река Въча, алармира кметът на Община Кричим Атанас Калчев. Местните жители пък не крият притесненията, че чешмите в къщите и дворовете им могат пак да пресъхнат за дни наред, както това се случи навръх Нова година и в първите дни на януари.

По тази причина градоначалникът Калчев изпрати писмо, с което сигнализира за проблема министъра на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Кметът съобщи, че Община Кричим е уведомена за преустановяване на водоподаването в руслото на река Въча от ВЕЦ "ВЪЧА-1", ВЕЦ "ВЪЧА-2" и ВЕЦ "КРИЧИМ" за времето от 3 февруари до 5 февруари между 8 и 18 часа, но дебитът на водата видимо намалял още от вторник.

"Независимо от изрично посочения времеви и часови диапазон, в който може да бъде преустановено оводняването на коритото със задължителния дебит от 5,0 м3/сек., още от днес, 2 февруари, в 12.15 часа водоподаването е видимо нарушено, с което се предполага, че е нарушен и графикът", твърди кметът Атанас Калчев.

С писмото до институциите той настоява за незабавна проверка на място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони