Граждани ще контролират графика за чистене на Търговище

Графици за разчистване на Търговище от клони и инертни материали, останали след обилния снеговалеж, публикува на сайта си община Търговище.

Общинското предприятие "Флора" реже, събира и вече дроби на място със специална машина клоните. Тези, които не могат да се обработят, се извозват от фирма БКС. Тя също има план по дни и улици за почистване от инертни материали на шосетата и на затлачените шахти.

Публикуването на графиците е с цел по-голям контрол и от гражданите, които ще следят как се върши работата и ще могат да подават сигнали за нередности, съобщиха от общинското ръководство.

След големите щети, нанесени на дърветата, ще бъде направена оценка на състоянието им по улиците и парковете в целия град. Има направен регистър, но отново ще се преценява кои са опасни и застрашават гражданите и автомобилите. Ще се обмисля замяната на някои от тях с по-ниски видове, подходящи за градски условия.

Клоните и дърветата във Врана и Сива, в рамките на населените места, ще бъдат премахнати до идването на пролетта, за да не затлачват речните потоци и да създават условия за преливане.

От общината съобщиха, че няма санкционирани граждани и фирми за непочистени тротоари и прилежащи площи. Всички са взели мерки за обезопасяване след направени предписания и до глоби не се е стигнало.

Тепърва на база отчетите на фирма БКС ще се преценява доколко ефективно е чистен градът. Кметовете на селата обаче са заявили, че за първи път, въпреки 50-сантиметровия валеж, 51 населени места са били разчистени, включително и вътрешната улична мрежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини