На 20 август 2018 да почерпят

Филип избра да е дете на природата След екзотичния остров Реюнион - живот назад към дивото

В Царските конюшни живели 27 семейства Режисьорката от БНТ Иванка Андонова гледала в комуната едномесечно бебе

Джон Болтън: САЩ, Израел и Русия искат Иран извън Сирия

Спасиха британка, паднала от борда на кораб край хърватския град Пула

Борисов отказа на Меркел България да приема бежанци от Германия (обзор) Хотспотове – да, но връщане - не

Президентът на Афганистан обяви прекратяване на огъня във войната срещу талибаните

Дензъл раздава шамари и куршуми Филмът направи солидни приходи в САЩ

11 часа обсада след разстрел за велосипед (обзор) Убиецът се скарал с жертвата заради кражба на колелото

Иранският външен министър обвини САЩ, че подготвят преврат в Ислямската република

Българските тамплиери приеха петима македонци Честването събра 120 дами и рицари край меча на Аспарух

Мазутът от разлива изчезна Предстои източване на резервоарите на кораба

Стоянович тръгна с победа на „Герена“, „Левски“ се скъса да пропуска

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 август 2018

Предупредиха Кристиано: Серия А не е Примера дивисион

Москов: Здравната карта не предвижда икономии, няма да се съкращават болници

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов представи Националната здравна карта в МЗ днес. Тя съдържа информация за броя на лечебните заведения, болничните легла и специалистите във всяка област на страната. На нейна база. Здравната каса ще може да сключва договори с лечебните заведения. Ако в даден регион няма нужда от конкретна болница, Фондът ще има право да отказва финансиране.

Проектът на новата здравна карта е подготвен от комисия, която се оглавява от министъра и в която участват представители на здравната каса, министерството, съсловните организации и пациенти.

Комисиите на местно и на национално ниво се доминират от държавата, като в същото време тя е най-големият собственик на болници.

Здравната каса вече няма да е задължена да финансира всички болници, които искат партньорство, както досега. „Тя не предвижда каквито и да е икономии, а привеждане на системата към реалните нужди на пациентите“, увери министърът на здравеопазването. Проектът на здравното министерство е готов и от утре ще се пусне за обществено обсъждане.

След като картата влезе в сила няма да се закриват всички излишни болнични легла. Част от тях ще бъдат пренасочени в легла за продължително лечение и рехабилитация. При представянето на картата здравният министър обеща, че джипита и педиатри няма да се съкращават.

Националната здравна карта посочва броя на лекарите и леглата, с които здравната каса задължително да сключи договор.

Съкращения има в леглата за активно лечение – хирургия, ортопедия, реанимация, акушерство и гинекология и др., и то в най-големите области. Най-драстично е свиването в столицата – общо с 1089, ако картата бъде приета в този й вид. Проектът предвижда най-драстично съкращение на ортопедиите и травматологиите – с общо 213 легла.

Следват хирургичните легла, които трябва да намалеят със 153, със 141 по-малко ще са леглата в гастроентерологиите.

Националната комисия е преценила, че в столицата има прекалено много легла за реанимация и те трябва да бъдат орязани с 83, като голямо намаление има и в клиниките по очни болести, акушерство и гинекология и кардиология.

В същото време тя предвижда да бъдат открити множество легла в градове, в които по традиция няма лекари. Целта на документа е да осигури равномерно покритие с лекари, болници и лаборатории цялата страна и здравните услуги да се поберат в бюджета на здравната каса. Така ако няма легла в големи градове това ще подтикне лекари да потърсят работа, в по-малките, обясни Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.