Англия потиска с пари, Китай завладява света

Англия остава Гъливер на трансферите, китайското чудо изглежда все по-страшно. Зимният пазар затвори на 95% без нова тенденция, но с очаквани рекорди.
Висшата лига на Англия не изпуска върха по разходи. Очаква се регистрация на последните сделки и нищо чудно за първи път шампионат да похарчи 1,5 милиарда евро за нови за сезон (лято + зима). До вчера следобед Висшата лига бе на кота 1,42 млрд. Миналия сезон англичаните за първи път достигнаха милиард - 1,22.
Висшата лига е №1 и на зимата - 236,4 млн. евро за нови. Сумата е №2 в историята след януари 2011-а, когато най-скъпият шампионат удари трансфери за 265,3 млн. Само веднъж още е достигана подобна кота и пак от Англия - 205,3 млн. през зимата на 2008-а. А новият „космически“ тв договор за Висшата лига влиза в сила от лятото. И всички рекорди ще бъдат потрошени до 1 година.
Дори чемпиъншип, второ ниво на играта в Англия, е в челото по трансфери - на шесто място за зимата (пред Примера дивисион) и на седмо общо за сезона.
Почти всички първенства от Русия през Испания до България свиват разходи година след година. С десетки проценти обаче вдигат неспирно харчовете Англия и... Китай.
Най-многолюдната страна измести САЩ от първата позиция по брутен вътрешен продукт. И все по-брутално завладява футбола. Три от най-скъпите зимни трансфера (виж таблицата) са в Китай, като единият е вътрешен. Азиатската държава е втора след Висшата лига по трансфери през януари - 115,9 млн. евро. Страната е подгласник за трета поредна зима, като сумата сега е „личен“ рекорд. Трета е Италия със 77,3 млн.
Но Серия „А“ е на плюс от сделките - продажбите са за 11,2 млн. евро повече от покупките. Докато Китай е на минус 75,3 милиона, има свободен капитал. Англия е на -145 млн. И знаете ли кое е третото най-щедро първенство в света по баланс покупки/продажби за януари? Китайската втора лига. Купени играчи за 48,8 млн. евро, продадени за 8 милиона, балансът е -40,8 млн. А трансферният прозорец там затваря след 3 седмици...
Кои клубове хвърлиха най-много за играчи през зимата? Начело са китайци - „Тянцзин“ (40,6 млн. евро) и„Хебей“ (39,45 млн.). Двата клуба не продадоха футболист. Трети е „Нюкасъл“ (37,7 млн.) пред китайския „Янсу“ (36,05 млн.), „Норич“ (32,75 млн.) и др.
Личи тънкост. Сега в Китай е основният трансферен период, защото първенството върви „пролет-есен“. Но местният елит е шести в света за целия сезон. Отстъпва само на Англия (1,42 млрд. евро), Италия (666,2 млн.), Испания (591,6), Германия (463,7) и Франция (347,3). По баланс покупки/продажби Китай е трети с минус 134,1 млн. евро за целия сезон. При -729,1 млн. за Висшата лига и -184,6 млн. за Примера дивисион.
Това е. Футболът става роб на Англия, Китай и няколко клуба като „Реал“, „Барса“, „Байерн“ и ПСЖ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят