Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската амрия ще остане в Сирия

Убиха бос на мафията в Гърция

Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Фирмите се опасяват от тормоз с данък „уикенд“

Данък „уикенд“ е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от недобросъвестни данъчни. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев на дискусия по темата с участието на организации на бизнеса и счетоводителите.

Данъкът задължава всички регистрирани по ДДС около 300 000 фирми да декларират пред НАП активите, които използват и за лични цели. За тези стоки държавата няма да им възстановява данъчен кредит в пълен размер от 20%. Данъкът ще създаде допълнителни административни прегради пред фирмите, възнегодуваха работодателите. „Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, продукти и работни места?“, попита Велев. Той предложи да с данъка да не се облагат активите под 50 000 лв.

Този данък удря коректният бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна тежест, достигаща до 60%, каза Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия. Според Станислав Дончев, финансов директор в Българската стопанска камара, новият регламент ще ощети най-силно „микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват и за лични нужди“. „Ние не сме против данъка, а срещу начина на администрирането му и объркващите указания на НАП. Отчетността трябва да е на ниво скъпи активи, а не на ниво телефони, лаптопи или таблети“, каза Велин Филипов, зам.-председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители.

До дни организациите на работодателите и счетоводителите ще излязат с обща позиция с искания към властта натоварващите процедури да бъдат отстранени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.