ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Мустафа Карадайъ от Барутин: Силни сме, когато сме обединени! Не допускайте да ни разделят отново!

Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Млади рокаджии показаха откъде изгрява слънцето Групата набира скорост с втори сингъл и видеоклип

Осъдиха словенски политик за сексистки забележки към журналистка

Британската полиция опитва да възстанови маршрута на колата на Скрипал

Александър Вучич: Най-големият проблем на Сърбия е, че няма деца

Задържаха трима тинейджъри за притежание на наркотици

Мария Захарова: В Русия не е разработван газ „Новичок“

Дъжд и студ от неделя

Албанската полиция разби банда, правила фалшиви паспорти за САЩ и Канада

Фирмите се опасяват от тормоз с данък „уикенд“

Данък „уикенд“ е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от недобросъвестни данъчни. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев на дискусия по темата с участието на организации на бизнеса и счетоводителите.

Данъкът задължава всички регистрирани по ДДС около 300 000 фирми да декларират пред НАП активите, които използват и за лични цели. За тези стоки държавата няма да им възстановява данъчен кредит в пълен размер от 20%. Данъкът ще създаде допълнителни административни прегради пред фирмите, възнегодуваха работодателите. „Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, продукти и работни места?“, попита Велев. Той предложи да с данъка да не се облагат активите под 50 000 лв.

Този данък удря коректният бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна тежест, достигаща до 60%, каза Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия. Според Станислав Дончев, финансов директор в Българската стопанска камара, новият регламент ще ощети най-силно „микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват и за лични нужди“. „Ние не сме против данъка, а срещу начина на администрирането му и объркващите указания на НАП. Отчетността трябва да е на ниво скъпи активи, а не на ниво телефони, лаптопи или таблети“, каза Велин Филипов, зам.-председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители.

До дни организациите на работодателите и счетоводителите ще излязат с обща позиция с искания към властта натоварващите процедури да бъдат отстранени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.