Бивш шеф на ГДБОП не е взел подкуп от мафията

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров и дясна ръка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов не е извършвал престъпление. Софийската градска прокуратура прекратила разследването срещу него за получаване на подкуп в особено големи размери. Причината - не били открити доказателства, че е прибрал рушвета.

Разследването срещу Флоров стартира през април 2013 г., когато анонимен подател разпрати до някои медии копия на документи с гриф "Строго секретно", които показват, че антимафиотът бил разработван преди години за нерагламентирани контакти с бандити от тогавашната НСС.

Според оперативната информация Флоров закрилял мафията - работил с разследвания шеф на РПУ-Видин Васил Василев по делото "Опицвет" и срещу 20 000 германски марки се ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха срещу тях, гласеше разработката.

Малко след изтичане на информацията Флоров бе отстранен от поста си в ГДБОП. А от прокуратурата тогава съобщиха, че от съдържанието на документите в оперативните дела бил направен изводът, че има достатъчно данни, че Флоров е прибрал подкуп.

Заради секретността на разработката информация за нея не бе огласявана повече от прокуратурата. Вчера се разбра, че след три години разследващите прекратили делото, защото данните не били подкрепени от доказателства. Това станало на 13 януари - около две седмици преди окончателно да бъде оправдан и по третото дело срещу него кумецът му Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право