САЩ и ЕС с ново споразумение за споделяне на данни

САЩ и Европейският съюз подписаха ново споразумение за споделяне на данни над Атлантика, за да се облекчат технологични компании като "Фейсбук" и "Гугъл", които се страхуват да не бъдат принудени да съхраняват информация на европейски сървъри, съобщава „Файненшъл таймс”.

Според сделката топ шеф на националното разузнаване на САЩ лично ще се подпише с обещание, че американското правителство ще избягва “безразборно масово следене” на граждани на ЕС, когато тяхна информация бъде изпратена от Европа на САЩ.

Новото споразумение заменя предишна спогодба за споделяне на данни, позната като safe harbour, разчитайки на хиляди компании да предоставят лични данни, включително снимки, мейли и фишове за заплати.

Safe harbour беше обявено за незаконно от Европейския съд през октомври 2015 г.. Съдът се позова на разкрита информация от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, която показа, че агенцията масово е шпионирала европейски граждани.

Решението принуди технологични компании да търсят алтернативни инструменти за легален трансфер на информация. В най-лошия случай те могат да бъдат принудени да приемат скъпи планове за съхранение на данни в ЕС.

Компаниите, които се подпишат под новото споразумение “EU-US privacy shield” ще срещат редовни проверки от търговското министерство на САЩ, за да се увери, че те прилагат стандартите за защита на данните.

Граждани на ЕС ще могат да подават оплаквания на омбудсман в САЩ, ако те усетят, че дадена компания не отговаря на техните оплаквания, според споразумението.

Но и тази спогодба се очаква да бъде оспорвана в европейските съдилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят