37 отсъстващи депутати "избраха" Кунева за просветен министър (обзор)

След процедурни хватки вицепремиерката Меглена Кунева бе избрана за образователен министър с пет депутатски гласа повече от гласувалите „против“ и „въздържал се“. В подкрепа на кандидатурата и бяха 104 народни избраници (80 от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок (РБ), 8 от БДЦ и независимите Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев - б.а.), а общо 99 гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Изборът мина с помощта на отсъстващите депутати - 37 души. Най-много липсващи народни представители имаше в групите на ДПС (9) и „Атака“ (6), които по принцип гласуваха „против“ Кунева, но с отсъствието си на практика помогнаха да бъде избрана.

Независимите около сваления от всички постове в ДПС Лютви Местан (с него 6 души - б.а.) не се включиха в гласуването, тъй като не били нито с кабинета „Борисов 2“, нито с опозицията, което също помогна за избирането на Кунева.

„Против“ кандидатурата й бяха 66 депутати, от които 35 от БСП, 21 от ДПС, 5 от „Атака“, 2 от Патриотичния фронт (ПФ), Атанас Атанасов от РБ и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев. „Въздържал се“ гласуваха 33 души - 6 от РБ, 15 от ПФ, 9 от АБВ и 3 от БДЦ.

Рокадите в кабинета минаха в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който е в Лондон. Миналата седмица той поиска оставката на предишния титуляр проф. Тодор Танев заради скандала с отпадащите от учебниците по литература произведения и идеята „турското робство“ да бъде заменено със „съжителство“.

Нито Танев, нито Кунева се включиха в дебата в пленарната зала, по време на който ГЕРБ и БСП „премериха“ познанията си по приетия миналата есен Закон за предучилищното и училищното образование. Според левицата влизането в сила на новите правила трябва да бъде отложено, тъй като ще доведе до закриване на училища и отпадане на ученици.

След като бе избрана за образователен министър, Кунева заяви: "Всички реформи в образованието са въпрос на кураж. А ако става въпрос за власт - аз по вицепремиер от това, което съм в момента, няма как да стана и с министерство на образованието.“

Ново 20: Кадиев предложи Гери-Никол

Дебатът около рокадите не мина без пиперливи реплики между депутатите. Смях в залата предизвика изказването на независимия Георги Кадиев, който заяви, че може да предложат за образователен шеф и изпълнителката Гери-Никол, ако за поста се търси „красива и скандална жена“.

Депутатът от „Атака“ проф. Станислав Станилов пък сравни Меглена Кунева с „дялан камък“ - където и да я сложели, там пасвала.

Във вторник самата вицепремиерка се сравни с Маргарет Тачър - „и тя била хем премиер, хем образователен министър“.

Единствено депутатите от АБВ и ДСБ искаха разискванията да бъдат отложени. Президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов специално дойде в парламента, за да иска кандидатурата на Кунева като просветен шеф да бъде изтеглена.

Независимият Лютви Местан пък каза, че ако Кунева бъде бламирана, бламиран е и Бойко Борисов и ще се върви към предсрочни парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика