Москов: Предстоят тежки решения за Реформаторския блок

"Може би заради предстоящите президентски избори има тежко, драматично и много потно съревнование между различните части на опозицията кой как ще изиграе конкретните си ходове. Различното говорене е част от другия процес на препозициониране на опозицията”. Така здравният министър Петър Москов коментира пред Нова телевизия избора на Меглена Кунева за министър на образованието.

"На Реформаторския блок предстоят тежки организационни политически решения. Не виждам разум в това, което се случва в Блока в момента. Той трябва да се събере и да вземе единственото смислено решение – да се консолидира. Разцепване на Реформаторския блок е мечтата на опозицията в лицето на БСП и ДПС”, смята Москов.

„Управлението на правителството в следващите месеци навлиза в решителна фаза на реализация на промени, реформи, различно моделиране на системи. Желанието на страшно много хора да спрат точно тази решителна фаза стои зад цялата медийна и политическа истерия. Това е и причината за поведението на част от парламентарните фракции вчера в Народното събрание”, обясни здравният министър.

Според Петър Москов формулата на дясноцентриската коалиция е проблем за статуквото. "Аз не деля управление на РБ и ГЕРБ, аз деля на управление което се е подписало под точки от програма. Никога няма да си позволя да говоря, че един министър защото е от ГЕРБ не е добър", заяви министърът на здравеопазването.

За здравната реформа

Националната здравна карта е доказателство кои части на здравната система не са адекватни и кои са раздути от гледната точка на нуждите на населението, коментира още Москов.

По думите му първият извод от картата е недостиг на специалисти и услуги в доболничната помощ. Липсват лични лекари – 437 и педиатри – 405, по данните. Вторият извод е, че не парите следват пациента, а обратното. Третият извод е, че има абсолютно неефективно използване на ресурси.

Детски ендокринолози, детски хирурзи, вътрешни болести при децата, въобще специалисти по детски болети – това бяха големите липси на кадри, изброени от здравния министър. За едни специалности има финансов геноцид, а за други - финансово охолство. Не трябва финансирането да е свързано със "скъпотата" на клиничната пътека, каза Москов. За педиатри клиничната пътека е 500 лева, а "другата е 5000 лева", обясни здравният министър, без да казва коя е другата пътека. Трябва да се промени начинът на финансиране на болниците и количеството - например повече за доболничната помощ, уточни Москов.

На въпрос дали липсата означава бягащи от България лекари или това е признак за лошо образование в сектора, здравният министър отговори, че трябва да има икономически механизъм за попълване на липсите. Това можело да стане с Националния рамков договор – повече пари за доболничната помощ. При представянето на картата Москов обяви, че трябват 40 млн. лева повече. За доходите на лекарите не мога да говоря, мога да говоря за програми на преразпределяне на ресурс, стана ясно от думите на Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве