Доставиха 3 камиона на втечнен газ на "Булмаркет ДМ"

Русенската компания "Булмаркет ДМ" получи първите си 3 камиона на втечнен природен газ, съобщиха от дружеството. Специализираните автоцистерни "Ивеко Стралис" са първите по рода си в България и Източна Европа. Те ще обслужват единия от общо 3 изграждани терминала за втечнен природен газ /LNG/ в страната като алтернатива на руския газ в България.
Терминалът до пристанището на "Булмаркет ДМ" край Дунава в Русе ще бъде с вместимост от 1000 куб. м и ще обслужва всички видове транспорт, включително речни плавателни съдове, задвижвани с LNG. Другите 2 съоръжения ще са в София и в Пловдив.

Терминалът в крайдунавския град е част от проекта LNG Masterplan Rhein-Main-Danube по програма TЕN-T на Европейския съюз. Идеята е втечненият природен газ да се използва като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав. Стойността е към 1 млрд. евро, с които ще се изградят няколко терминала за течен газ от Ротердам до Констанца.

Русенската компания е единственият български участник в проекта, който се финансира с 32 млн.евро. Световната банка и ЕБВР дават към 20 млн.евро от общата сума. След като се реализира първият етап, ще се отпуснат допълнително 5 млн. евро. "Булмаркет ДМ" съфинансира участието си със 7 млн. евро като първият вносител и дистрибутор на втечнен природен газ в страната.

През първия етап от проекта ще се закупят 18 контейнера и ще се привлекат 30 клиента. Предвижда се првоначалните продажби да са за около 3000 т месечно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони