Създават с дарения Център за подкрепа на онкоболни в Русе

Първият в страната Център за подкрепа на онкоболни и техните семейства ще заработи в Русе, съобщиха от МБАЛ в крайдунавския град. Целта на съвместната инициатива с Комплексния онкологичен център /КОЦ/ е да се оказва психосоциална помощ на пациенти, които се борят с рака.

Специалисти ще помагат на хората с диагноза рак и техните близки да разберат повече за заболяването, причините за появата му и неговото лечение. Те ще им обясняват какво представлява болестта и кои лекари и/или методи са част от оздравителния процес. Психолози и социален работник ще информират хората с онкологични заболявания как да облекчават страничните симптоми при лечението им.

Даренията ще подпомагат дейността на Центъра, за който МБАЛ предоставя подходящо помещение. Събраните пари ще се инвестират в ремонт, оборудване на центъра и заплащане на специалистите. Кампанията ще продължи целогодишно по дати в дни, свързани с раковите заболявания и борбата с тях.

Близо 18 000 болни от Русенско, Разградско и Силистренско са регистрирани в КОЦ към края на м.г., обясни директорът му д-р Камен Кожухаров. Заболеваемостта не се повишава от 5 г. насам и отбелязва 50-60 нови случая годишно. С прилаганите скъпоструващи лекарства и нови терапии смъртността от ракови заболявания е намаляла и през 2015 г. са отпаднали 1600 пациенти от отчет.

Коментари

Задължително поле