Ново лечение за съдовите тумори при децата

- Хемангиомът се появява след раждането

- Доброкачественото образувание нараства от петно колкото топлийка до топче като череша

- Може да е толкова голям, че да причини ослепяване на малкия пациент

При 6% от бебета се появяват хемангиоми или т.нар. детски съдови тумори. Това са доброкачествени образувания, които при раждането почти не се забелязват или може изобщо да ги няма. Но още в първия месец от живота на мъничето по лицето или тялото му изведнъж се появява малко червено петънце с големината на топлийка. Постепенно то започва да нараства, да се „надига“, а понякога - и да кърви.
Това обясни пред „Труд“ доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология в Българското дерматологично дружество. Тя работи в столичната университетска Александровска болница.
Често родителите й разказвали, че от едва забележимо петънце хемангиомът се превърнал в червена топчица с големината на череша. В някои случаи - той е и още по-голям.
„Тогава майките и бащите започват да се тревожат, тръгват от педиатър на дерматолог, от дерматолог на съдов хирург и всички им казват: „Изчакайте, съдовият тумор може и още да се увеличи, но към края на втората година постепенно ще започне да се „свива“. По този начин до 9-ата година при 80 на сто от малките пациенти кожните изменения изчезват“, разказа доц. Казанджиева. Само че не е правилно да се бездейства толкова време, особено в някои случаи. Още повече че за родителите е немислимо години наред безучастно да наблюдават как детето им ходи с голямо червено „надигащо се“ петно по лицето. А ако синът или дъщеря им падне, образуванието се разкървавява.
Втората и много по-голяма опасност е, че част от хемангиомите се разразстват неконтролируемо. Те могат да заемат големи участъци от кожата. Особено рисковано е, ако са в областта на очите. „Тогава е възможно да се стигне до пълно затваряне на окото! Ако съдовият тумор е на носа, може да пречи на дишането, ако е на устните - да възпрепятства храненето, а ако е около ануса или гениталиите - затормозява естествените отделителни процеси“, изброи доц. Казанджиева.
Характерно за плоските хемангиоми в областа на окото е, че често се разраняват. Същото се наблюдава и при образуванията по естествените гънки на кожата - под мишниците, в ингвиналните гънки - т.е. в горния край на бедрото, защото там се допират две повърхности и триенето им е доста по-голямо.
Но какъв е подходът на лечение и кога лекарите трябва да се намесят? „Когато хемангиомът е малък и е разположен на място, което не се вижда и не представлява проблем, може да се изчака естественото му развитие, докато накрая той изчезне“, отговори доц. Казанджиева. Друг вариант е в по-късна възраст да се отстрани с лазер. „Но когато образуванието се развива много бързо, трябва да се вземат мерки. Вече съществува ново лечение на хемангиомите! Няма нужда да се прибягва до хирургия или до кортикостероиди, които се инжектират в образуванието. А след това то остава като атрофичен участък (белег - б.р.) за цял живот“, добави доц. Казанджиева.
Едно от големите открития в медицината на нашия век, до което се стига абсолютно случайно (както става често), е именно новата терапия на хемангиомите. Преди няколко години лекари във Франция поемат бебе с много голям съдов тумор, който затварял почти цялото му око. Имало опасност малкият пациент да ослепее. Както предвижда стандартната терапия, специалистите му дали огромна доза кортикостероиди в опит да „стопят“ хемангиома. „За тримесечно бебе обаче приетото количество от медикамента се оказало много опасно и сърцето на детето се увредило. Но лекарите са предприели разумен риск само и само да не ослепее“, допълни доц. Казанджиева. За съжаление бебето получава кардиомиопатия (увреждане на сърдечния мускул - б.р.) и се налага да му дадат бетаблокер - добре познат клас медикаменти за лечение на високото кръвно налягане. За голямо учудване на лекарите още на другия ден хемангиомът драстично намалил размерите си. Те продължили с терапията и действително образуванието почти изчезнало. А окото на детето било спасено.
Ето как една много добре позната молекула като тази на бетаблокера, случайно приложена, осигурила успешно отстраняване на хемангиома. „Затова френска фирма започнала да доразработва ефекта й и създала лекарство срещу съдовия тумор. 7 години по-късно вече имаме сироп за хемангиоми, който може да се прилага след петата седмица на новороденото. А колко продължително трябва да е лечението зависи от местоположение на образуванието и колко своевременно родителите са дошли при нас, специалистите“, каза още дерматоложката от Александровската болница.
Новото лекарство вече има разрешение за употреба у нас, но преди да стане достъпно за малките ни пациенти, предстоят още процедури за появата му на българския пазар. „В половин Европа, Америка, Южна Корея и Австралия то вече се покрива от здравните фондове, надяваме се скоро това да се случи и у нас“, заяви доц. Казанджиева. Новата терапия не се прилага при деца с вродени сърдечни пороци и нарушения на сърдечния ритъм, с повтарящи се бронхити или с нарушения на нивото на кръвната захар.
Тъй като лекарството е съвсем ново, при приложението му детето трябва да е под наблюдение през първите три дни на лечението - т.е. поне през първите 6-8 приема на медикамента, защото тогава дозата постепенно се увеличава. Изискването важи с особена сила за деца под 3-месечна възраст. По време на терапията се проследява кръвното налягане и кръвната захар на бебето, затова са нужни консултациите със специалист. „В никакъв случай родителите да не предприемат самолечение!“, завърши доцентката.

Масово са по главата и шията

Всеки пети малък пациент

с повече от едно образувание

Около 60-80% от случаите на хемангиоми - т.нар. съдови тумори, при децата са в областта на главата и шията им. А при 20 на сто от застигнатите от проблема мъници се наблюдава повече от едно образувание.
При 50 на сто от бебетата хемангиомът се вижда още при раждането, но родителите го приемат като чаровно червено петънце, тъй като в началото не изглежда страшно. В останалите 50 на сто от случаите със заболели новородени съдовите тумори се появяват в рамките на първия им месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве