Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във Фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Холандската полиция ще конфискува скъпи дрехи от младежи, ако не обяснят как са платили за тях

Времето ще е облачно, с валежи от дъжд и сняг

Евтини кредити за предприемачи до 29 години

Младежи до 29 години ще могат да получават кредити с ниски лихви за започване на собствен бизнес. За подкрепа на предприемачите ще бъдат създадени финансови инструменти със средства от инициативата за младежка заетост, по която България ще получи 216 млн. лв. европари до 2020 г. Идеята е Министерството на труда и социалната политика, което вече е предложило необходимите промени в оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР).

„Ще предложим да се създаде кредитна линия за финансиране на проекти за създаване на микропредприятия от младежи“, каза зам.-министърът на труда Зорница Русинова пред „Труд“. Идеята ще се обсъжда на 19 февруари от Комитета за наблюдение на ОПРЧР. Затова все още няма яснота за финансовите параметри.

Засега има две идеи. Първата е да се създаде фонд за микрокредитиране, който би могъл да предостави улеснен директен достъп до средства за инвестиции или оборотен капитал за нуждите на новосъздадените предприятия. Втората възможност е да се структурира фонд, който да гарантира кредитите за микропредприятията, създадени със субсидия от оперативната програма. Целта е да се понижат лихвите по теглените от младите предприемачи заеми.

Социалното министерство вече обяви, че ще насочи 20 млн. лв. от оперативната програма към Фонда на фондовете, който ще управлява финансовите инструменти по европрограмите. Първоначалната идея беше с парите да се финансират проекти за създаване на социални предприятия. Тази сума ще бъде увеличена, за да се осигурят средства и за младите предприемачи, каза Русинова.

През пролетта министерството планира да отвори схема за квалификация и обучение на младежи, които искат да започнат собствен бизнес. От есента ще започне друга схема, по която предприемачите ще могат да кандидатстват за финансиране на проектите си, добави Русинова.

Статистиката показва, че през 2013 г. самонаетите до 29 години са били 24 000, или едва 2% от всички в тази възрастова група.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.