Американският сенат прие законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг

Израел изстреля ракети към Сирия (ВИДЕО)

Жена загина при катастрофа на столичния бул. „Европа“, шофьорът е избягал

Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Перник излиза на протест заради водния режим

На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Евтини кредити за предприемачи до 29 години

Младежи до 29 години ще могат да получават кредити с ниски лихви за започване на собствен бизнес. За подкрепа на предприемачите ще бъдат създадени финансови инструменти със средства от инициативата за младежка заетост, по която България ще получи 216 млн. лв. европари до 2020 г. Идеята е Министерството на труда и социалната политика, което вече е предложило необходимите промени в оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР).

„Ще предложим да се създаде кредитна линия за финансиране на проекти за създаване на микропредприятия от младежи“, каза зам.-министърът на труда Зорница Русинова пред „Труд“. Идеята ще се обсъжда на 19 февруари от Комитета за наблюдение на ОПРЧР. Затова все още няма яснота за финансовите параметри.

Засега има две идеи. Първата е да се създаде фонд за микрокредитиране, който би могъл да предостави улеснен директен достъп до средства за инвестиции или оборотен капитал за нуждите на новосъздадените предприятия. Втората възможност е да се структурира фонд, който да гарантира кредитите за микропредприятията, създадени със субсидия от оперативната програма. Целта е да се понижат лихвите по теглените от младите предприемачи заеми.

Социалното министерство вече обяви, че ще насочи 20 млн. лв. от оперативната програма към Фонда на фондовете, който ще управлява финансовите инструменти по европрограмите. Първоначалната идея беше с парите да се финансират проекти за създаване на социални предприятия. Тази сума ще бъде увеличена, за да се осигурят средства и за младите предприемачи, каза Русинова.

През пролетта министерството планира да отвори схема за квалификация и обучение на младежи, които искат да започнат собствен бизнес. От есента ще започне друга схема, по която предприемачите ще могат да кандидатстват за финансиране на проектите си, добави Русинова.

Статистиката показва, че през 2013 г. самонаетите до 29 години са били 24 000, или едва 2% от всички в тази възрастова група.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.