По-лесни ремонти на паметници на културата

Сгради паметници на културата от местно значение ще може много по-лесно и бързо да се бутат, реставрират или ремонтират. Това предвиждат промени в закона за културното наследство, внесени от зам.-председателя на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев.

Досега само Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) имаше право да взема решение за сградите паметници. Общините в София, Пловдив и Варна сами ще могат да вземат решения, като трябва да направят комисии от поне трима чиновници с подходящо образование. Все пак крайната дума по исканията за промени ще има министърът на културата.

Разрешение ще се дава и с мълчаливо съгласие, ако чиновниците не отговорят до 3 месеца. В момента, ако в срок от два месеца експертите не се произнесат, няма и разрешение. "Няма нищо по-лесно от това да мотивираш един чиновник да бездейства и така да получиш мълчаливо съгласие за проекта си. Това ще засили корупцията", категорично против беше депутатът от РБ Вили Лилков.

Сегашният механизъм създава условия за рекет на гражданите, заяви Велчев. В момента собственици на такива сгради чакали години, през това време им се искат рушвети, докато сградите се рушат. Велчев цитира Божидар Димитров, според когото подкупът за служител на НИНКН бил между 5000 и 20000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура