Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Арест за двама мъже след бягство от проверка и повреда на патрулка в Пловдив

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Пуснаха над 200 творби да се продават благотворително онлайн

Трима души са пострадали при катастрофа в Шумен

Раул Албентоса, испанската звезда на ЦСКА, ексклузивно пред „Труд“ Ритал съм и Меси, и Суарес

По-лесни ремонти на паметници на културата

Сгради паметници на културата от местно значение ще може много по-лесно и бързо да се бутат, реставрират или ремонтират. Това предвиждат промени в закона за културното наследство, внесени от зам.-председателя на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев.

Досега само Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) имаше право да взема решение за сградите паметници. Общините в София, Пловдив и Варна сами ще могат да вземат решения, като трябва да направят комисии от поне трима чиновници с подходящо образование. Все пак крайната дума по исканията за промени ще има министърът на културата.

Разрешение ще се дава и с мълчаливо съгласие, ако чиновниците не отговорят до 3 месеца. В момента, ако в срок от два месеца експертите не се произнесат, няма и разрешение. „Няма нищо по-лесно от това да мотивираш един чиновник да бездейства и така да получиш мълчаливо съгласие за проекта си. Това ще засили корупцията“, категорично против беше депутатът от РБ Вили Лилков.

Сегашният механизъм създава условия за рекет на гражданите, заяви Велчев. В момента собственици на такива сгради чакали години, през това време им се искат рушвети, докато сградите се рушат. Велчев цитира Божидар Димитров, според когото подкупът за служител на НИНКН бил между 5000 и 20000 евро.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.