Русенската прокуратура обвини кандидат-кмет на ДПС за фалшива диплома

Районната прокуратура в Русе привлече като обвиняем за документно престъпление неуспял кандидаткмет на ДПС в Кубрат на последните местни избори. Ако Гюнан Ахмед Халил бъде признат за виновен от съда в използване на фалшива диплома за завършено средно образование, го очакват до 8 г. затвор, съобщиха от съдебната палата в крайдунавския град.

В предизборната кампания той беше уличен, че е подал документа за записването си като задочен студент по специалността "Технология и управление на транспорта" в Русенския университет /РУ/. Веднага след сигнала прокуратурата разпореди проверка на Икономическа полиция в Русе за престъпление от общ характер.

От РУ обясниха, че мъжът е кандидатствал с оригинална диплома. Впоследствие той е изтеглен и заменен с ксерокопие. В университета няма как да проверят дали дипломата е истинска. В архивите му липсва регистър за 1991 г., когато трябва да е била издадена от Техникума по механотехника „Шандьор Петьофи“ в Разград.

Директорът на училището в Разград Георги Обретенов потвърждава, че човек с име Гюнан Халил не се е обучавал там и подписът в дипломата не е негов. Печатът не отговарял на използвания в техникума, който преди 24 г. не се е наричал „Шандор Петьофи“.

На вота в Кубрат Гюнан Халил не стигна до балотаж, тъй като получи само 3081 гласа /34,62%/. За съперника му Бюрхан Мюзелифов / МК "Време за промяна"/ гласуваха 5818 души или 65,38%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони