Заловиха 39 нелегални папагала на Дунав мост 2

Служители на Митница - Лом са открили на Граничен пункт „Дунав мост 2” в автомобил със словашка регистрация клетки с 39 папагали от вида „сиво жако” при опит да бъдат нелегално изнесени от страната. Редките птици ще бъдат изпратени в зоологически градини, съобщиха от екоинспекцията в Монтана. Контрабандната перната пратка е била заловена в четвъртък на граничния пункт край Видин. В колата, която излизала от България, е имало две клетки с общо 39 папагала в тях.

Шофьорът на автомобила е показал медицински документ за транспорт, подписан от ветеринарен лекар, но не е представил зоосанитарен сертификат за превоз от България в Словакия. Птиците са били маркирани с пръстени от Словакия и Чехия, но при изваждането им от клетките пръстените изпаднали, което показва, че са поставени фиктивно за заблуда на митническите власти, казаха екоинспекторите. Видът „сиво жако”е включен в конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, която се регулира със система от специални разрешителни, за да се прекрати експлоатацията на вида и опазването на дивите популации, които обитават Централна и Западна Африка, заявиха еколозите.

Папагалите са предадени на РИОСВ – Монтана, а инспекторите ще ги изпратят в зоологическите градини в Ловеч и Стара Загора. Случаят се разследва, България вече е получила съдействие от Словакия и Чехия за изясняване на произхода на птиците. Видът „жако” е в Червения списък на IUCH и през последните 50 години дивата му популация е намаляла с над 50%, заявиха от екоинспекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони