24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Премиерът милиардер на Чехия при Борисов (снимки)

Спипаха крадци на 3050 лева от лека кола

Заловиха 39 нелегални папагала на Дунав мост 2

Служители на Митница – Лом са открили на Граничен пункт „Дунав мост 2” в автомобил със словашка регистрация клетки с 39 папагали от вида „сиво жако” при опит да бъдат нелегално изнесени от страната. Редките птици ще бъдат изпратени в зоологически градини, съобщиха от екоинспекцията в Монтана. Контрабандната перната пратка е била заловена в четвъртък на граничния пункт край Видин. В колата, която излизала от България, е имало две клетки с общо 39 папагала в тях.

Шофьорът на автомобила е показал медицински документ за транспорт, подписан от ветеринарен лекар, но не е представил зоосанитарен сертификат за превоз от България в Словакия. Птиците са били маркирани с пръстени от Словакия и Чехия, но при изваждането им от клетките пръстените изпаднали, което показва, че са поставени фиктивно за заблуда на митническите власти, казаха екоинспекторите. Видът „сиво жако”е включен в конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, която се регулира със система от специални разрешителни, за да се прекрати експлоатацията на вида и опазването на дивите популации, които обитават Централна и Западна Африка, заявиха еколозите.

Папагалите са предадени на РИОСВ – Монтана, а инспекторите ще ги изпратят в зоологическите градини в Ловеч и Стара Загора. Случаят се разследва, България вече е получила съдействие от Словакия и Чехия за изясняване на произхода на птиците. Видът „жако” е в Червения списък на IUCH и през последните 50 години дивата му популация е намаляла с над 50%, заявиха от екоинспекцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.